App Store-regels gelden kennelijk niet voor Apple zelf

De iAd Gallery is een feestje van advertenties. Zo prijst Apple zijn nieuwe app aan met de grappigste en meest informatieve advertenties die in apps gepresenteerd zijn. En dat is in strijd met de regels die Apple zelf stelt voor apps, en in minstens één geval ook heeft toegepast.


 

Apple stelt aan apps voor zijn iPhone/iPad-platform de eis, dat ze niet voornamelijk bestaan uit marketingmateriaal of advertenties. Ook apps die voornamelijk ontworpen zijn om advertentiemateriaal te tonen, zullen worden geweigerd. En apps die op kunstmatige wijze het bereik van een advertentie of het aantal kliks erop opvijzelen, kunnen ook geen genade vinden in Apples ogen.

De iAd Gallery is in strijd met alle drie de regels. Apple heeft zijn app wel opgetuigd met extra informatie over de campagnes waar de advertenties onderdeel van uitmaken, en de mediabureaus die bij de ontwikkeling betrokken waren. En er is ook de mogelijkheid om de leukste advertenties te verzamelen, en campagnes per merk door te lopen. Maar de iAd Gallery is en blijft toch vooral een app die advertenties presenteert.

Voor derden verboden
Aan derden zou Apple verbieden om zo’n app in de App Store te zetten. Sterker nog, volgens Engadget heeft Apple dat al eens gedaan. De website is benaderd door een app-ontwikkelaar die een soortgelijke app vorig jaar geweigerd zag door Apple. Overigens niet op basis van de regels die overmatige marketing- of advertentiecontent moeten weigeren, maar omdat deze app de gebruiker te weinig functionaliteit zou bieden.

Dat geldt kennelijk niet voor Apples iAd Gallery. Op basis van 117 beoordelingen scoort deze app een waardering van vier sterren. De commentaren hebben overigens wel een ironisch karakter. ‘Leuke app, maar het zou nog beter zijn als je met een in-app-aankoop de advertenties kon verwijderen’, schrijft jj99 (die vier sterren toekent). Ene Adam Tyler vindt de app fantastisch, vijf sterren. ‘Eindelijk kan ik alle advertenties zien die ik wil zonder dat er een stomme app voor zit.’ En John Paul O’Loughlin (ook vijf sterren) kan niet geloven dat hij een app voor advertenties heeft gedownload. ‘Moe van de apps die je het zicht op advertenties ontnemen? Daar is een app voor!’, schrijft hij enthousiast.

Automatiseringgids

Comments are closed.