Apple brengt iOS 5 volgende week uit. Vanaf dan kunnen gebruikers van een iPhone 4, recente iPod touch-modellen en iPads de nieuwe software downloaden. In iOS 5 kunnen gebruikers onder meer draadloos synchroniseren en backuppen.

Vanaf 12 oktober kunnen gebruikers de firmware downloaden in iTunes. Het zal de laatste versie zijn waarbij iTunes benodigd in voor een update. Na installatie van iOS 5 kunnen updates ook draadloos gedownload en geinstalleerd worden, zo zegt Apple. Die updates zullen in omvang veelal kleiner zijn, omdat alleen de nieuwe onderdelen ter download worden aangeboden en niet een geheel OS, zoals nu nog gebeurt.

De grootste wijziging is het Notification Center. Daardoor worden meer notificaties weergegeven op het lockscreen en kunnen gebruikers een overzicht van notificaties per app zien door de statusbalk naar beneden te trekken. Deze wijze van het tonen van notificaties was eerder al te zien in onder meer Android en Symbian Belle. Notificaties nemen bovendien het scherm niet meer over, maar worden bovenin het scherm getoond.

Daarnaast zit iCloud ingebouwd in iOS 5. Met die dienst kunnen gegevens van de iPhone op servers van Apple worden opgeslagen en opgevraagd worden op onder meer Apple- en Windows-computers. De synchronisatie gebeurt draadloos. Apple heeft in iOS 5 bovendien een eigen WhatsApp-alternatief gebouwd: iMessage. Daarmee kunnen teksten, foto's en video's realtime worden uitgewisseld tussen gebruikers van iPhones, iPods en iPads. Op het lockscreen is – naast een directe manier om het volume en de muziekspeler te bedienen – ook een snelkoppeling te vinden naar de camera om sneller een foto te kunnen maken. Die feature was eerder te vinden in HTC's Android-skin Sense.

Ook nieuw is Newsstand, een gedeelte van de iTunes Store waarin tijdschriften en kranten kunnen worden gedownload. Deze uitgaven kunnen ook ongemerkt op de achtergrond worden binnengehaald. Het is onduidelijk of Nederlandse kranten en tijdschrijften ook verkrijgbaar zijn, maar vermoedelijk is dat niet het geval. Ook heeft iOS vanaf versie 5 betere Twitter-integratie, waardoor foto's en video's rechtstreeks vanuit het fotoalbum kunnen worden getwitterd.

De mobiele versie van Safari heeft net als de desktopversie een Reader-functie gekregen. Met een druk op de knop wordt een artikel op een site van zijn layout ontdaan, waardoor het zonder afleidende elementen gelezen zou kunnen worden.

Daarnaast krijgt iOS 5 reminders: een digitale versie van post-its, met ingebouwd alarm dat afgaat op een bepaalde tijd of als de gebruiker op een bepaalde plaats komt. Aan de Mail-client is bovendien s/mime toegevoegd, een manier om mails in html-formaat van encryptie te voorzien. Ook is er voor de iPad een nieuw toetsenbord in iOS 5 gebouwd. Dit toont beide helften van het toetsenbord aan beide kanten van de iPad halverwege het scherm, waardoor het met twee duimen bediend kan worden. Tot slot is gamesplatform Game Center voorzien van een systeem, waarmee turn based games gespeeld kunnen worden.

De nieuwe versie van het besturingssysteem komt uit voor de iPhone 3GS, iPhone 4 en de iPod touch-varianten uit 2009 en 2010. Ook beide versies van de iPad worden ondersteund. Apple zal geen geld rekenen voor de update naar iOS 5.

Tweakers.net

Published On: 04-10-11|Categories: nieuws|

Deel dit bericht