Hij was niet alleen de baas van Apple, maar ook degene die het Amerikaanse technologiebedrijf van een faillissement redde. Onder zijn leiding is Apple uitgegroeid tot een van de grootste wereldmerken. Steve Jobs is woensdag (lokale tijd) op 56-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van alvleesklierkanker.

Hij vervulde vanaf de oprichting tot kort voor zijn dood een sleutelrol bij het dwarse technologiebedrijf. Dankzij zijn aanstekelijke enthousiasme voor Apple's producten wist Jobs miljoenen mensen wereldwijd in de ban te krijgen van producten als de Mac, de iPod, de iPad en de iPhone.

Hij werd door vriend en vijand bewonderd om zijn leiderschap en visie. Zo zei Microsoft-oprichter Bill Gates ooit over Jobs: „In termen van inspirerende leiders is Steve Jobs de beste die ik ooit heb ontmoet. Hij gelooft in goede producten en is in staat om dat te communiceren.”

""

Apple werd op 1 april 1976 opgericht door Jobs en zijn vriend Steve Wozniak. In 1977 beleefden ze hun eerste succes met de verkoop van de Apple II, waarmee het bedrijf mensen enthousiast wist te maken voor één van de eerste personal computers (pc's). Wozniak trok zich later gedeeltelijk terug uit het bedrijf, nadat hij in 1981 was neergestort met een privé-vliegtuigje. Jobs zelf werd in 1985 voor ruim een decennium aan de kant gezet door Apple.

Met de introductie van de Macintosh in 1984 zette Apple de trend voor gebruiksvriendelijkheid van computers. Het was de eerste computer die gebruik maakte van de muis. Ook het gebruik van verschillende vensters op het scherm kwam hier vandaan.

Eind jaren tachtig brak een moeilijke periode aan voor Apple. Het bedrijf verloor de concurrentieslag met Microsoft, dat een groot deel van Apple's ideeën gebruikte voor zijn besturingssysteem Windows. De genadeklap voor Apple leek de introductie van Windows 95. In 1997 balanceerde het bedrijf op de rand van de afgrond.

In 1997 werd Jobs als grote verlosser teruggehaald, omdat Apple bijna failliet ging. Binnen enkele jaren had Jobs het bedrijf weer op de rails. Bijna alles wat het technologiebedrijf, onder de bezielende leiding van Jobs, in de markt zette, werd een succes. Kleine foutjes werden Jobs vergeven.

Jobs kampte al jaren met een slechte gezondheid. In 2004 overwon hij alvleesklierkanker en in 2009 onderging hij een levertransplantatie. Hierna leek het de goede kant op te gaan, totdat hij begin 2011 weer met ziekteverlof ging. Op 24 augustus 2011 droeg hij definitief de leiding over Apple over aan Tim Cook.


Telegraaf

Published On: 06-10-11|Categories: nieuws|

Deel dit bericht