De rijksoverheid en bedrijven gaan samen de internetcriminaliteit aanpakken. Die criminaliteit heeft de samenleving in 2010 1,3 miljard euro gekost. Minister Opstelten wil dat Nederland een 'topland' wordt in de bestrijding van hiervan. Daarom moet er een Nationale Cybersecurity Raad komen. In die raad komen zwaargewichten te zitten, waarmee moet zijn aangetoond dat het ernst is. Vorig jaar was voor het eerst was de schade door internetcriminaliteit groter dan de schade door 'gewone' criminaliteit.

Toekomstig KPN-topman – Eelco Blok – en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding Erik Akerboom gaan de nieuwe Raad leiden. Dell, IBM en Microsoft hebben toegezegd informatie en know-how te gaan leveren.

Een probleem vormen virusaanvallen op computers waardoor onwetende gebruikers deel kunnen worden van botnets waardoor hun computers meedoen aan phishing-acties waarmee onder meer wachtwoorden van banken worden onderschept. Verder hebben de acties rond Wikileaks laten zien dat systemen van veel bedrijven niet bestand zijn tegen DoS-aanvallen die het systeem platleggen. Bij zo'n denial of service-aanval krijgt een server een overmaat aan bezoeken waardoor hij vastloopt.

Er is ook een illegale handel in e-mailadressen en creditcardnummers en wachtwoorden.

De 1,3 miljard fraude van vorig jaar was 20 procent meer dan in 2009. Europol denkt dat ruim 30 procent van de kleinere bedrijven is geïnfecteerd door virussen.

Tussen 450.000 en 900.000 computers van gewone Nederlandse gebruikers zouden volgens de TU Delft al besmet zijn met virussen waarmee criminelen gegevens proberen te verkrijgen.

http://www.crimesite.nl/nieuws/fraude/20714-internetfraude-kostte-13-miljard-in-2010.html

Published On: 23-02-11|Categories: nieuws|

Deel dit bericht