Het menselijke geheugen wordt beïnvloed door het gebruik van internet. Specifieker gezien zijn zoekmachines het meest verantwoordelijk voor deze invloed. Mensen die veel gebruik maken van het internet kunnen dingen minder snel herinneren en zijn sneller geneigd om ze op te zoeken.



Verschillende Amerikaanse universiteiten hebben onderzoek gedaan naar de effecten van het internet op het geheugen. Mensen kunnen steeds makkelijker data opzoeken via zoekmachines en dat zorgt er voor dat men steeds minder neiging voelt om dingen te onthouden. Wat wel wordt onthouden is de manier waarop de gevraagde informatie vergaard kan worden.



Door verschillende experimenten uit te voeren konden de onderzoekers opmaken dat mensen de locatie van 'het antwoord' beter onthouden dan de data die er te vinden is. Dit principe wordt 'transactive memory' genoemd. Sociale kringen zijn hier bijvoorbeeld ook aan onderhevig, niet iedereen onthoudt dezelfde informatie, maar het brein maakt een afweging welke informatie ene persoon wellicht al kent en probeert vervolgens de rest te onthouden.

Techzine

Published On: 15-07-11|Categories: nieuws|

Deel dit bericht