Microsoft ziet een toekomt voor zich waarbij alle oppervlaktes in touchscreens kunnen veranderen. Bovendien is het bedrijf bezig met het ontwikkelen van schermen die kunnen 'zien'.   

Dat blijkt uit een kijkje achter de schermen dat NU.nl kreeg bij het hoofdkantoor van Microsoft.Het bedrijf toonde technieken en prototypes die eerder al naar buiten gebracht waren, maar die nu verder ontwikkeld zijn of worden. Zo lijkt het bedrijf flinke stappen te hebben gezet sinds november 2011.

Er werd tijdens het bezoek onder meer gesproken over een Wearable Multitouch Projector. Dat is een apparaat waarmee op elk oppervlak een touchscreen geprojecteerd kan worden. Het werkt door middel van een Kinectprojector en -camera die gekoppeld zijn aan in dit geval een laptop.

Wearable Projector 

Door de Kinect wordt op bijvoorbeeld een hand, kladblok of muur een 'scherm' geprojecteerd. Vervolgens kan de camera de beweging van de vingers meten en analyseren zodat het systeem weet waar de gebruiker in het geprojecteerde beeld heeft gedrukt.

De positie van het drukken wordt vervolgens gekoppeld aan een actie die daarmee verbonden moet zijn. Zoals bij het intoetsen van een telefoonnummer een druk op de toets ‘1’ het getal 1 dient te tonen.

Bril of broche

Het gaat nu nog om een vrij omvangrijk en zwaar apparaat, maar volgens Hrvoje Benko, een onderzoeker die werkt aan de techniek, kan een deel al veel kleiner geproduceerd worden. Uiteindelijk zou het in een broche of zelfs een bril moeten passen.

Ook ziet Benko het als optie om de techniek in kleding te integreren. Hij wil en kan niet precies zeggen hoe Microsoft het prototype verder wil ontwikkelen, maar volgens hem richt het bedrijf zich wel op verder onderzoek naar de techniek.

Er zijn namelijk nog enkele problemen die opgelost moeten worden. De batterij van het apparaat moet momenteel nog heel groot zijn om de hele dag te kunnen presteren. Bovendien heeft de camera een bepaalde hoeveelheid en soort licht nodig om diepte te kunnen meten vanaf een kleine afstand.

Home of the Future

Op de campus van Microsoft staat ook een 'Home of the Future' waarin het bedrijf de toekomstvisie op producten in en rond het huis deelt. Ook hier komt het scherm weer sterk naar voren, alleen nu niet door middel van projectie.

Zo toont Jonathan Cluts, Director Home and Strategic bij Microsoft, schermen die in muren en andere oppervlaktes verwerkt zijn. Het gaat dan om een extreem dun OLED-scherm vergelijkbaar met papier.

"We kunnen deze schermen op een muur hangen en eroverheen verven of ze zouden zelfs als behang afgedrukt kunnen worden om een hele muur mee te bekleden", legt Cluts uit. Hij benadrukt dat dit nog toekomstmuziek is.

Kosten

De techniek wordt namelijk nog beperkt door de enorm hoge kosten van deze hele dunne OLED-schermen. Bovendien zijn ze nog te onbetrouwbaar omdat ze een korte levensduur hebben. Er zijn echter mensen binnen Microsoft die stellen dat vergelijkbare virtuele muren over vijf tot tien jaar niet veel duurder zullen zijn dan normale muren.

Camerapixels

In een onderzoekslab toonde Steve Bathiche, Director of Research, ook nog een heel nieuwe ontwikkeling van schermen die zelf kunnen zien. Door het gebruik van camerapixels naast gewone pixels, kan een scherm zien als een gebruiker zijn hand voor het scherm beweegt.

Dit gaat echter een stuk verder dan de techniek in bijvoorbeeld de Kinect waarbij een vaste camera bewegingen meet of de techniek in Surface 2.0 waarbij het scherm een hand kan zien als die in aanraking is met de display zelf.

Mensen volgen

Door het projecteren van licht kan het scherm hele personen zien en die eventueel op een ander scherm projecteren. Ook is het mogelijk om mensen te volgen. Zo toonde Bathiche een scherm waar twee mensen voor kunnen gaan zitten en hetzelfde onderwerp vanuit een andere hoek kunnen bekijken.

Het scherm volgt het hoofd van de persoon en past daar het getoonde beeld op aan. Daardoor moet een ervaring ontstaan die veel meer is zoals in het echte leven. "Als je je hoofd naar rechts beweegt zie je een hele andere hoek van het onderwerp, bij een scherm is dat nu niet zo. Deze techniek maakt dit wel mogelijk", aldus Batchiche.

Toekomstvisie

Deze technieken tonen aan dat Microsoft steeds dichter bij een toekomstvisie is die onlangs in een video getoond werd. Daarin zijn twee kinderen te zien die beide voor een scherm staan, maar dan aan de andere kant van de wereld. Toch lijkt het alsof de kinderen bij elkaar in de kamer staan.

Dit is mogelijk door het volgen van de gebruiker, het feit dat het scherm kan zien wat de persoon doet en een projectietechniek waardoor iets op beeld er nog echter uitziet. Batchiche durfde helaas geen voorspelling te doen wanneer het Magic Windows ook echt op de markt zou verschijnen.

nu.nl

Published On: 26-04-12|Categories: nieuws|

Deel dit bericht