Het datagebruik bij mobiel internet is in een jaar tijd toegenomen van 3,2 petabyte tot 5,9 petabyte. Ondertussen blijft het aantal abonnementen flink doorgroeien.

Volgens cijfers van telecomwaakhond OPTA ligt het totale aantal mobiele aansluitingen in Nederland inmiddels rond de 20 miljoen. Daarbij zet de toename van het gebruik van mobiel internet zich in een fiks tempo door. Het aantal mobiele abonnementen met breedband internet steeg in 2011 tot bijna 8,2 miljoen. In dezelfde periode het jaar ervoor lag dat aantal nog op circa 5 miljoen, zo blijkt uit de OPTA marktmonitor 2011.

SMS'en sterft uit
Uiteraard gaat de toename ten koste van overige diensten. Voor het eerst constateert OPTA een daling het aantal verstuurde sms-berichten. Eind 2010 werden er nog bijna 6 miljard sms'jes verzonden, medio 2011 was dat al teruggelopen naar 5,7 miljard. Een ontwikkeling die uiteraard niet los is te zien van de massale overstap naar gratis sms-alternatieven zoals Whatsapp. Een ander slachtoffer is vaste telefonie. Het belverkeer over de vaste lijn is afgenomen van 5,4 miljard minuten naar ruim 5,1 miljard.

All-in-one-pakketten zijn behoorlijk in trek bij de Nederlander. Zeventig procent van de huishoudens neemt twee of meerdere diensten van één aanbieder af in een bundel. Ruim 2,7 miljoen huishoudens, zo'n 37 procent, nam vorig jaar breedbandinternet, vaste telefonie en televisie in één pakket af. Vergeleken met 2010 kwamen daar een half miljoen huishoudens bij.

27 boetes uitgedeeld
Vicevoorzitter De Jong van OPTA zegt door deze ontwikkelingen nieuwe uitdagingen te verwachten. "Een wereld zonder internet is niet meer voor te stellen. Daarbij gebruikt een consument steeds vaker zijn mobiel om online te gaan. Dit roept nieuwe uitdagingen op voor het toezicht van OPTA. Bijvoorbeeld op het gebied van netneutraliteit, internetveiligheid en privacybescherming."

De marktmonitor van OPTA is een onderdeel van het jaarverslag. Daarin valt verder te lezen dat de waakhond over heel 2011 27 boetes heeft uitgedeeld en 4 lasten onder dwangsom heeft opgelegd. De hoogte van die boetes zijn nog niet bekend wegens nog altijd "lopende juridische procedures".

Webwereld

Published On: 23-04-12|Categories: nieuws|

Deel dit bericht