De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft de verkoop van 24 opladers met USB-aansluiting in Nederland verboden. De opladers vertonen ernstige technische gebreken of worden niet geleverd met de nodige documentatie.

 

De NVWA onderzocht 41 opladers op veiligheid en veiligheidsdocumenten. 12 USB-laders vertoonden ernstige technische gebreken waardoor bij gebruik een elektrische schok of zelfs brand kan ontstaan, meldt de overheidsinstantie woensdag.

Nog eens 12 laders voldeden wel aan de technische eisen, maar werden niet geleverd met benodigde technische documentatie. De veiligheid kan daardoor niet worden gegarandeerd.

Het lijkt erop dat vooral goedkopere USB-opladers gebrekkig zijn. Dat heeft te maken met de onderdelen van de opladers en de manier waarop de oplader is samengesteld. Van de 19 goedkoopste opladers, voldoen er 17 niet aan de eisen.

 

Merkloos

Van de opladers met ernstige gebreken zijn er zes merkloos. De NVWA heeft een lijst met de onderzochte opladers gepubliceerd met daarbij het typenummer van de opladers, zodat gebruikers foutieve opladers kunnen herkennen.

Behalve de merkloze adapters zijn ook opladers van de merken Flextronics, Mjoy en Pure afgekeurd.

 

Grote merken

Bij de test is ook een aantal opladers van grote merken onder de loep genomen. Uit het onderzoek blijkt dat bepaalde opladers van smartphonemakers Sony, Samsung, Huawei en Nokia zijn afgekeurd vanwege gebrek aan de nodige documentatie.

USB-laders van andere bekende of populaire merken zoals Philips, Belkin en Scanpart waren volgens de NVWA wel in orde.

 

Problemen

Er is voor gekozen de USB-laders te onderzoeken, omdat ze populair zijn en omdat er veel imitaties van in de omloop zijn. Ook kwamen er klachten binnen bij de NVWA en de Europese Commissie over onveilige laders.

De meeste onderzochte opladers zijn gekocht op een webwinkel met een Nederlands adres. Vier adapters kwamen van een webwinkel zonder contactadres in de EU, maar met een Nederlandstalige website.

De autoriteit benadrukt dat het niets kan doen tegen verkoop van de adapters door verkopers die zijn gevestigd in het buitenland.

nu.nl

Published On: 15-07-16|Categories: nieuws|

Deel dit bericht