Oude computers krijgen nieuw leven in Afrika

Klanten van Mega Bite kunnen hun oude computers al jaren kosteloos inleveren bij ons. Wij zorgen ervoor dat alle data veilig wordt verwijderd en er een schone installatie op komt te staan. Hierna worden deze systemen periodiek verstuurd in zeecontainers naar Afrika. Onze collega Jaap Dijkstra heeft een eigen stichting "Tutaonana", waarmee er heel direct hulp wordt geboden op technisch vlak.

Vandaag ontvingen wij van Jaap een aantal foto's waarop computersystemen terug te zien van onze klanten. Deze willen we u natuurlijk niet onthouden:

""

""
 

Commentaar van Jaap:
We hebben het buurthuis (community center) bijna klaar, twee laptops en een desktop zijn klaar voor gebruik. Daarnaast hebben we banken tafels en schoolborden geplaatst. Alles zelf gemaakt van nat en krom hout, tja helaas hebben ze geen gamma oid hier. Met een botte zaag door dat hout en proberen alles recht en passend te krijgen, het heeft flink wat zweetdruppels gekost. Vandaag kwam onze landlord naar mij toe (man is dik in de 70 en zeer gerespecteerd in de omgeving) met de vraag of ik hem kon leren, de technieken van de houtbewerking. Deze waren geheel anders dan ze gewend zijn, hij wilde graag plaats nemen in de schoolbanken en dan door zo’n snotaap onderwezen worden? Dat streelt mijn ego wel hoor!
 
De jongens genieten nog steeds van de ipaqs en gaan er zuinig mee om. Ze zijn nog steeds zoooo blij met de hippe phone…

 

Over de stichting Tutaonana:

Wij doen onderzoek naar de energiebehoefte, het bestedingspatroon en de vraag naar elektronische produkten van mensen die in ruraal gebied leven. Daarnaast ontwerpen, bouwen, modificeren en testen we produkten om zo beter aan te kunnen sluiten bij de behoeften van deze groep mensen. Volgens de VN zijn er maarliefst 1,2 miljard mensen in de wereld die geen toegang hebben tot elektriciteit. Deze groep heeft niet de mogelijkheid om een alternatief aan te schaffen bijvoorbeeld in de vorm van zonnepanelen en LED verlichting. Wij onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om een product te initieren, welke zij zich wel kunnen veroorloven.

Het gebruik van elektrisch licht brengt meerdere voordelen met zich mee.
1. Het geeft meer licht af dan kerosiene lampen of kaarsen
2. Het is duurzaam
3. Het brengt geen schade voor de gezondheid

Wij werken voor het innovationlab van de social enterprice ToughStuff International, welk bedrijf in meer dan 14 landen aktief is. TS houdt zich voornamelijk bezig met het ontwikkelen en verkopen van duurzame solar home systemen voor mensen met een kleine beurs.

Tutaonana betekent "We zullen elkaar weer zien" in het Swahili.

Mega Bite, Tutaonana

Comments are closed.