Op de Microsoft BUILD bijeenkomst is 'reimagine' het modewoord. En dat is niet voor niets. Windows 8 wordt er voor het eerst getoond aan ontwikkelaars en media, en daar zitten veel veranderingen in.

Reimagine verwijst naar de ingrijpende wijzigingen in het uiterlijk van het besturingssysteem, maar ook naar de nieuwe ondersteuning voor tablets, het vernieuwde beginscherm en de integratie van 'metro-style' apps.
Na een dag met demonstraties van Windows 8, lijkt reimagine inderdaad een goed gekozen woord. Het kersverse OS uit Redmond, waarvan nu een proefversie kan worden gedownload, betekent een revolutionaire wijziging van de manier waarop Windowsgebruikers een computer gebruiken, of dat nu gebeurt op een pc, tablet, laptop of een desktop. Het systeem ondersteunt nieuwe hardware, heeft een nieuwe interface, maakt nieuwe functionaliteiten mogelijk voor zakelijke en particuliere klanten en biedt een nieuw platform waarmee ontwikkelaars aan de slag kunnen. Bovendien belooft Microsoft dat alle Windows 7-applicaties ook op het nieuwe systeem kunnen draaien.

Wanneer Windows 8 officieel zal worden uitgebracht en hoeveel soorten versies ervan zullen komen, is nog altijd onbekend. Wel kunnen we alvast zeggen dat dit de grootste verandering is in de manier waarop we pc's gebruiken sinds Windows 95, en daar zitten risico's aan. Dit is niet de veilige 'hetzelfde maar dan beter'-ervaring die we na ruim tien jaar Microsoft gewend zijn.

                   "" ""


Veranderingen beginnen al bij het beginscherm

Het beginscherm vormt de kern van het nieuwe Windows 8. Microsoft lichtte al eerder een tipje van de sluier op van deze nieuwe interface, die is ontworpen in de 'metro'-ontwerptaal, bekend van Zune en Windows Phone 7. De interface is niet slechts een tweederangs alternatief voor apparaten met aanraakschermen zoals tablets. Het nieuwe Windows 8 Start Screen – inclusief Metro live-tegels en touch-mogelijkheden – is Windows.

Na het opstarten van een laptop, desktop of tablet met Windows 8 zie je een mooi, groot scherm met de tijd, datum en een paar icoontjes. Hier kun je inloggen naar het met metro ontworpen beginscherm. Veeg met je vinger van de rechterrand van het scherm en er verschijnen vijf navigatie-iconen die Microsoft 'Charms' heeft gedoopt: Search, Share, Start, Devices en Settings. Veeg met je vinger vanaf de linkerkant van het scherm en je kunt bladeren door de applicaties die op je systeem draaien, zoals je door een serie foto's bladert op je smartphone.

Heb je geen apparaat met een aanraakscherm, dan zie dit nieuwe beginscherm ook. De muis werkt dan prima en de Charms zijn verplaatst naar linksonder, waar nu het startmenu zit. Met het muiswiel kun je scrollen door pagina's of icoontjes, terwijl een rechtermuisklik het menu met toepassingen oproept. Microsoft verwacht dat in de toekomst zelfs apparaten met toetsenbord en muis aanraakschermen zullen hebben; dan kun je vingerbewegingen gebruiken typen of scrollen en klikken op de momenten dat het uitkomt.


Windows 8 draait zowel tablet-apps en Windows 7 apps

Het beginscherm is de thuisbasis van een nieuw soort applicaties die Microsoft schaart onder het begrip 'metro-style' apps. Deze zijn vergelijkbaar met de apps die je nu al kent van je tablet. Met de introductie van de 'metro style' apps verdwijnen de bekende knoppen om schermen te openen en te sluiten, scrollbalken en menubalken. Metro apps draaien op volledig scherm, maar je kunt er twee multitasken door er een aan de rechter- of linkerkant op een derde deel van je scherm te zetten.

Wat gebeurt er nu als je een oude Windows applicatie draait op een x86 apparaat? Dan draait die op een normale desktop, inclusief een taakbalk die nog erg lijkt op die van Windows 7. Alle balken en menu's zijn aanwezig, maar het enige duidelijke verschil is dat het startmenu is vervangen door de vijf Charms van Windows 8. Maar het draait wel alsof het een van de metro apps is. Als je de lijst met je draaiende apps tevoorschijn roept in het beginscherm, dan staat de Desktop met al je Windows applicaties daarbij. Daar kun je door je draaiende toepassingen scrollen. Die ervaring is moeilijk in woorden te beschrijven, maar in de praktijk werkt het organisch en helder.

Metro-style applicaties zijn bedoeld om samen te werken, dankzij Windows 8 diensten met de naam 'contracts'. Als een ontwikkelaar het 'share contract' koppelt aan zijn fototoepassing, dan kan de data van die app (de foto's) worden gedeeld met andere applicaties die onder het share contract vallen. Via een 'search contract' laat een applicatie aan het besturingssysteem weten dat zijn data kan worden gezocht. De idee hierachter is dat apps kunnen samenwerken zonder dat ze notie van elkaar hebben, terwijl alles draait in een goed beveiligde omgeving.

Metro style apps kun je downloaden uit een nieuwe Windows Store, ingebouwd in het OS. Applicaties voor deze winkel moeten door eenzelfde soort toelatingsproces als Windows Phone 7-apps. Ontwikkelaars bepalen de hoogte van de prijs, de beschikbaarheid en de beperkingen voor proefversies. Applicaties worden gecontroleerd op stabiliteit en compatibiliteit, zodat gebruikers ze 'met vertrouwen kunnen installeren', aldus Microsoft. In de winkel vind je ook een aantal standaard desktop applicaties en de huidige installatiemethoden voor desktop applicaties blijven eveneens functioneren.


Webwereld.nl

Published On: 14-09-11|Categories: nieuws|

Deel dit bericht