Skype gaat de videocodec VP8 gebruiken voor één op één videochats. De codec is onderdeel van Google's WebM-videoformaat, dat sterk wordt bestreden door Skype's moederbedrijf Microsoft.

Google maakt in een blogpost bekend dat onlangs door Microsoft overgenomen Skype de  videocodec VP8, het belangrijkste onderdeel van Google's videoformaat  WebM gaat gebruiken. De codec wordt ingezet voor één op één videogesprekken in het chatprogramma. De applicatie gebruikt VP8 alleen als beide gebruikers Skype 5.5 of hoger voor Windows gebruiken. De videocodec van Google werd al sinds Skype 5.0 gebruikt in groepsgesprekken.

Overstap van VP7
Volgens John Luther, projectmanager voor WebM bij Google, zorgt VP8 voor optimale transmissie voor de videostreams. Skype gaat gebruik maken van in VP8 om fouten, die bijvoorbeeld ontstaan door slechte verbinding, te verbergen. VP8 kan volgens de specificaties nog steeds goed beeld leveren als er veel datapakketjes niet aankomen.

Techsite The H analyseert dat de overstap naar VP8 een natuurlijke vooruitgang is voor Skype. Het bedrijf gebruikt sinds 2005 al de voorganger  VP7, een gesloten codec die werd ontwikkeld door On2 Technologies. Google nam dat bedrijf in 2010 over en maakte daarop de VP8 codec open source voor WebM. Google wil dat dit videoformaat de standaard wordt voor video op het web.

Microsoft strijdt tegen WebM
Opera en Mozilla steunen de zoekgigant daarbij maar Microsoft en Apple werken Google tegen. Zij bezitten patenten op  H.264, de belangrijkste tegenstrever van WebM als videocodec voor het web. Samen met de licentieorganisatie MPEG-LA voeren de bedrijven een patentstrijd tegen de open codec. Er zouden patenten op H.264 geschonden worden.

Skype is eerder dit jaar overgenomen door Microsoft. Het is daarom opvallend dat het nieuwbakken dochterbedrijf van de gigant uit Redmond voor een videocodec kiest die door het moederbedrijf wordt bestreden. Webwereld heeft Skype om een reactie gevraagd maar heeft nog geen antwoord mogen ontvangen.

Webwereld

Published On: 05-08-11|Categories: nieuws|

Deel dit bericht