Het onderzoek naar antimaterie door CERN wordt danig gefrustreerd door een tekort aan opslagcapaciteit. Door de overstromingen in Thailand kunnen de onderzoekers niet genoeg harde schijven aankopen.

De Large Hadron Collider, dat snel in de centrifuge ronddraaiende protonen laten botsen om zo antimaterie uit te lokken, geeft een overvloed aan data dat geanalyseerd moet worden. Maar het tekort aan opslagruimte staat het onderzoek danig in de weg, zegt Peter Clarke, een professor in natuurkunde en astronomie aan de Universiteit van Edinburgh. Clarke werkt aan het experiment bij CERN om antimaterie te bewijzen en te voorspellen.

CERN werkt voor het experiment met de Large Hadron Collider met een netwerkplatform genaamd de International Science Grid. Daarin zijn drie elementen belangrijk: opslag, verspreiden en verwerken van alle informatie. Met het verspreiden (netwerk) en verwerken (rekenkracht) is niet zoveel aan de hand", zegt Clarke.

Meer dan 250.000 processoren
De verwerkingskracht is geen beperkende factor op dit moment", zei Clarke tijdens een lezing bij het Institute of Engineering and Technology in Londen, waar The Register bij was. "We denken ook niet dat het netwerk ons ooit zal beperken." Het netwerk in de Grid omspant de hele wereld en vele universiteiten zijn er bij aangesloten. In de Grid zijn meer dan 250.000 processoren aanwezig.

Maar, ze ging Clarke verder, "We schreeuwen om opslag, en de overstromingen in Thailand helpen niet bepaald. Het brengt ons experiment in gevaar. We hebben zeven petabytes aan opslagruimte en dat is niet genoeg."

Elke 50 nanoseconde een botsing
De Larde Hadron Collider geeft tijdens een sessie elke 50 nanoseconde een botsing tussen protonen die afgeschoten worden met de protonen in de centrifuge en die ruwe data moet eerst tijdelijk worden opgeslagen.

De ruwe dataflow is 50 miljoen petabytes per jaar, maar het grootste deel daarvan wordt direct weggegooid. Er blijft zo'n 15 miljoen petabytes over dat verspreid wordt over de Grid. Het is echter de tijdelijke opslag per sessie die door het tekort aan harde schijven gevaar loopt, zegt Clarke.

De gehele Kelvin Lecture van Clarke is ook in zijn geheel na te zien via een webcast:



Nu

Published On: 26-03-12|Categories: nieuws|

Deel dit bericht