De uitrol van glasvezelverbindingen in Nederland loopt niet goed. Het aansluiten van Nederlandse huishoudens blijkt problematisch en de kabel rukt op.

De relatief lange en strenge winter heeft de algehele glasvezelmarkt benadeeld: het graven van geulen voor nieuwe glaskabels is daardoor flink uitgesteld. Ook heeft de uitrol van Reggefiber in Amsterdam “een forse achterstand opgelopen", stelt Telecompaper in zijn jaarrapport over de Nederlandse glasvezelmarkt.

Tegenslagen
Het aanleggen van verbindingen naar Nederlandse huishoudens in dichtbevolkte gebieden blijkt moeilijk. Daarnaast ontbeert het de glasmarkt volgens Telecompaper aan bekende merknamen, zoals providers Tele2 en Online. Ook wordt glasvezel gehinderd door de concurrentie van de kabel, dat met de landelijke beschikbaarheid van Docsis 3.0 snelheden tot 120 Mbps (megabit per seconde) haalt.

Telecompaper verwijt ook telecomaanbieder KPN de tegenvallende uitrol van glasvezel. Dat bedrijf, wat juist in de joint venture Reggefiber zit, is volgens het analistenbureau niet gericht op investeren. KPN legt de focus op het belonen van de aandeelhouders.

“Dat laatste dwong Reggefiber om aan te kloppen bij een door de Europese Investeringsbank (EIB) geleid consortium. Het heeft echter bijna een jaar gekost om die externe financiering rond te krijgen." Ondertussen voert KPN ook het bestaande kopernetwerk met kunstgrepen op om kabel bij te benen.

Lopende projecten
De uitrol van glasvezel verloopt dus langzamer dan was gehoopt, stelt Telecompaper. Dit ondanks de toetreding van nieuwe spelers op deze markt en het feit dat er al veel glasprojecten lopen. “Er zijn glasvezelprojecten in niet minder dan 205 van de 418 gemeenten." Daarmee is bijna de helft van de Nederlandse gemeenten gedekt, maar nog niet door glasvezelverbindingen maar slechts door projecten daarvoor.

Het aantal verbindingen tot aan huishoudens (fiber to the home, FttH) lag eind 2010 op 714.600. Een jaar eerder was dat 541.600. Dat zijn fysieke aansluitingen, maar dus niet per definitie actieve verbindingen met abonnees. Telecompaper werkt nog aan een database van alle projecten in Nederland, tot stads- en wijkniveau aan toe.

Het onderzoeksbureau is wel optimistisch: het verwacht een versnelling. “Het tempo van de uitrol zal de komende jaren hoger zijn", voorspelt het. FttH zal samen met glasvezel tot aan het (kantoor)pand (fiber to the building, FttB) over vier jaar 2,5 miljoen panden in Nederland bereiken, verwacht Telecompaper. Dan zijn er 1 miljoen abonnees voor die verbindingen, aldus de voorspellingen in het jaarrapport.

Breedbandsnelheid vlakt af
Eind mei is al gebleken dat de groei van Nederlandse breedbandsnelheden afneemt, op basis van metingen door Telecompaper. Het afgelopen halve jaar is de gemiddelde breedbandsnelheid maar 1,3 Mbps toegenomen, terwijl dat het halve jaar ervoor 4 Mbps is gestegen.

De downloadsnelheid van Nederlandse internetaansluitingen ligt gemiddeld op 15,5 Mbps, dat is inclusief kabel, (A)DSL en glasvezel. Een half jaar eerder was het gemiddelde 14,2 Mbps en een half jaar daarvoor 10,2 Mbps. Hierbij geldt ook nog een opvallende discrepantie met de door isp's geadverteerde snelheid. Die ligt gemiddeld op respectievelijk 24,9 (eind mei 2011), 24,5 (een half jaar eerder) en 16,2 Mbps (een jaar eerder).

Webwereld

Published On: 05-07-11|Categories: nieuws|

Deel dit bericht