Nog 2,7 miljoen Nederlanders maken gebruik van een pc met Windows XP terwijl die versie over een jaar niet meer ondersteund wordt. Bij bedrijven staat XP op 40 procent van de computers.

Dat laat Olivier van Noort, Product Solution Manager bij Microsoft, desgevraagd weten.

Er zijn vier versies van Windows XP in omloop: XP zonder Service Pack en XP met Service Pack 1, 2 of 3. Op dit moment wordt alleen versie 3 nog ondersteund, maar ook dat stopt op 8 april 2014. De andere versies worden al niet meer ondersteund.

Toch zijn er dus nog 2,7 miljoen Nederlanders die gebruikmaken van Windows XP. Welk percentage daarvan nu al op een verouderde versie zit, is niet bekend.

Zakelijk

Vooral de zakelijke markt is zorgwekkend voor Microsoft. Zo'n 40 procent van de zakelijke pc's is uitgerust met XP en veel bedrijven zijn langzaam met overstappen. Microsoft biedt daarom 15 procent korting op een upgrade naar Windows 8 in de hoop dat klanten eerder zullen overstappen.

Het is echter de vraag hoeveel zakelijke gebruikers nog voor 8 april kunnen overstappen. Het kost een bedrijf namelijk al snel 12 maanden om volledig over te gaan.

Gevaren

"We willen graag dat iedereen voor 8 april overstapt, maar kunnen mensen niet dwingen", aldus Van Noort. "Ik wil benadrukken dat niet alleen Microsoft stopt met de ondersteuning van Windows XP, maar ook leveranciers van diensten, hardware en randapparatuur."

Dat kan betekenen dat bepaalde printers en scanners straks niet meer werken met een pc met Windows XP. Ook sommige programma's zullen niet meer of niet meer volledig functioneren. Om de overgang naar nieuwere versies te stimuleren zet Microsoft ook in op bewustwording. "We willen mensen wijzen op de gevaren van een verouderde versie."

Windows XP werd in oktober 2001 geïntroduceerd en inmiddels zijn Windows Vista, Windows 7 en Windows 8 ook al uitgebracht.

Nu.nl

Published On: 09-04-13|Categories: nieuws|

Deel dit bericht