VOLUME LICENTIES

Het volume-licentieprogramma is de verzamelnaam voor vier verschillende licentieprogramma’s waarbinnen men licenties aanschaft voor meerdere gebruikers dan wel meerdere pc’s tegelijkertijd. De vier verschillende volume-licentieprogramma’s zijn: Open License, Open Value, Select en Enterprise Agreement. Het volume-licentieprogramma heeft als uitgangspunt de zakelijke onderneming van klein tot groot. De twee assen waarover men kan kiezen voor een programma zijn het aantal benodigde licenties en of er sprake is van werkplekstandaardisatie ten aanzien van de software. Binnen Open Value en Enterprise Agreement kunt u ook kiezen of u de licenties wil huren, huurkopen of kopen.

OPEN LICENSE

Open License is een volume-licentieprogramma waarbij je je licenties eeuwigdurend aanschaft en direct betaalt voor deze licenties. Je kunt gebruik maken van Open License wanneer je bij de eerste bestelling tenminste 5 licenties voor willekeurige Microsoft-producten afneemt. U bent daarna – voor een periode van 2 jaar – volledig vrij in de afname van het aantal en het soort licenties. Aangezien er bij dit programma geen sprake is van werkplekstandaardisatie moet je wel zelf bijhouden welke aantallen, versies en varianten binnen je bedrijf gebruikt worden. Uiteraard kan Mega Bite je hierbij helpen.

Omdat het Open License programma voor het MKB het best toepasbaar is, lichten we alleen dit programma hieronder verder toe op onze website.

OPEN VALUE

Open Value is een volume-licentieprogramma waarbij Microsoft je de maximale flexibiliteit biedt. Allereerst heb je de keus of je de licenties wilt huurkopen of huren. Daarnaast is er ook rekening gehouden met het feit of er binnen je bedrijf sprake is van werkplekstandaardisatie of niet. Het Open Value-programma is beschikbaar voor je, wanneer je tenminste vijf licenties voor willekeurige Microsoft-producten afneemt, dan wel voor tenminste vijf pc’s wil standaardiseren binnen je onderneming.

Het grote voordeel in geval van werkplekstandaardisatie is dat je binnen Open Value slechts eenmaal per jaar, op de contractdatum, het aantal pc’s binnen je bedrijf of organisatie telt en dan op basis van dat aantal betaalt. De contractduur van Open Value is maar liefst drie jaar waardoor verrassingen ten aanzien van je budget voorkomen worden.

ENTERPRISE AGREEMENT

Het Enterprise Agreement-programma is een volume-licentieprogramma waarvoor je in aanmerking komt wanneer je meer dan 250 desktops binnen je onderneming hebt en er op deze desktops sprake is van standaardisatie. Je telt eens per jaar het aantal gestandaardiseerde werkplekken en schaft daarvoor de benodigde hoeveelheid licenties aan. Omdat de jaarlijkse huurkoopvergoeding per desktop voor drie jaar vastligt, zijn verrassingen uitgesloten. Na de looptijd van drie jaar worden de licenties eeuwigdurend. Net als bij Open Value kan je er ook voor kiezen om de licenties te huren in plaats van te huurkopen. Voor meer informatie hierover kan je contact met ons opnemen.

Bronvermelding: (Microsoft Corp.)

‘Open License’ is een aankoopprogramma ‘op maat’, waarmee de klant 2 jaar lang een korting geniet op basis van het aankoopvolume. Dit programma is toegankelijk vanaf de aankoop van 5 licenties. Alle producten voor bedrijven kunnen worden aangekocht via dit eenvoudige programma. De licenties aangekocht via ‘Open License’ zijn blijvend en bieden alle flexibiliteit die een bedrijf nodig heeft, zoals het recht om de licentie naar een andere pc over te hevelen, de taal te wijzigen en het implementeren van software via de image-techniek,…

De klant die toegang wenst tot de upgrades van Microsoft voor zijn software, dient bij de aankoop van zijn licenties in te schrijven op ‘Software Assurance’. Software Assurance is in optie beschikbaar via Open License, maar de aankoop van SA in het hieronder beschreven Open Value-programma is interessanter en handiger.

VOORDELIGER DAN PAKKETSOFTWARE

Wenst u geen driejarige verbintenis aan te gaan voor de afname van een hoeveelheid licenties dan biedt Open License uitkomst. Hierbij koopt u minimaal vijf eeuwigdurende licenties met een interessante volumekorting. Bepaalde diensten van Software Assurance kunnen tegen meerprijs overigens wel toegevoegd worden. Een ander belangrijk verschil is dat u klant in één keer betaalt voor zijn bestelling. Bovendien maakt u klant gedurende de looptijd van het contract (2 jaar) gebruik van het volumekortingsniveau dat door de hoogte van de eerste bestelling wordt bepaald.

ALLEEN DE LICENTIES

Met Open License bespaart u geld, doordat CD-roms en documentatie niet zijn inbegrepen. De gebruiker betaalt voor de licentierechten, niet voor overbodige verpakking. Heeft u nog geen installatiemedia, dan kunnen deze voor een gering bedrag worden bijbesteld. Om te kunnen voldoen aan de documentatiewensen zijn producthandleidingen en Microsoft Press books los verkrijgbaar.

TWEE PRIJSNIVEAUS

Open License kent, afhankelijk van de grootte van de initiële aanschaf, twee verschillende prijsniveaus. Open Business is al verkrijgbaar vanaf vijf licenties ongeacht de product pool. Elk Microsoft product in Open Volume heeft een bepaalde puntwaarde. Open Volume C is verkrijgbaar vanaf 500 punten per product groep.

Overigens zijn in de volumelicenties geen volledige versies van Windows verkrijgbaar: Windows 7 Professional is als upgrade licentie verkrijgbaar en gaat er daarbij vanuit dat er een onderliggende licentie voor een besturingssysteem aanwezig is voor de pc.

SOFTWARE ASSURANCE

Bij een Open License-overeenkomst zit standaard geen Software Assurance. Sommige diensten kunnen echter bij de start van de licentie, en tegen een meerprijs, aangeschaft worden. Voordelen van Software Assurance zijn o.a. eenvoudiger budgetteren, gratis thuisgebruik van Office, recht op laatste versies en een uitgebreid pakket e-learningfaciliteiten.

DE VOORDELEN VAN OPEN LICENSE OP EEN RIJ

  • De nieuwste software tegen aantrekkelijke kortingen
  • Eenvoudig nabestellen
  • Uw klanten kunnen zelf kopieën maken
  • Eenvoudige, heldere voorwaarden voor het verkrijgen van de gewenste licenties
  • Keuze en flexibiliteit; uw klanten bestellen alleen wat zij nodig hebben
  • Tot 30% besparing op de aankoop van Microsoft software
  • Eén licentie-overeenkomst voor de hele organisatie
  • Gegarandeerde voorkeurtarieven voor elke bijkomende bestelling gedurende 2 jaar
  • Aankoopformule binnen het bereik van elk bedrijf, reeds vanaf 5 licenties voor Microsoft software
  • Mogelijkheid om de optie Software Assurance te nemen, die u recht geeft op alle upgrades voor de software

De producten die in aanmerking komen

Alle producten van Microsoft, behalve games en randapparatuur.
Het Open License-aanbod bestaat uit drie elementen: de licentie (L), Software Assurance (SA) en de combinatie Licentie+Software Assurance (L&SA).

Bedrijven die in aanmerking komen

Een ‘Open License’-contract geldt slechts voor één juridische entiteit. U kunt de aankopen van verschillende onafhankelijke bedrijven niet samenvoegen in één ‘Open License’-contract. Filialen van een onderneming kunnen nochtans een ‘Open License’-contract, dat door de onderneming werd aangekocht, met elkaar delen.

FPP

FPP staat voor Full Packaged Product.
Full Packaged Product is de consumentenversie van Microsoft-software en wordt via (online) winkels aangeboden. FPP worden ook wel retail producten genoemd. Het was vooral bedoeld voor gebruikers die de software wilden gebruiken op een al aangeschafte computer. De consument kocht dan het product in een verpakking met de media, documentatie en een licentieovereenkomst.

Mega Bite levert nog steeds retail softwareproducten, maar tegenwoordig wordt nog maar heel weinig gedaan. Bedrijven kiezen meestal voor Volume Licenties, omdat dit beter beheersbaar is voor de organisatie. Daarnaast wordt er ook steeds meer gekozen voor subscription modellen als Microsoft 365 en Adobe Creative Cloud. Deze subscriptions (huurlicenties) zijn voor eindgebruikers ook heel interessant. Je hoeft dan geen dure aanschaf meer te doen, maar je huurt per maand de software die je nodig hebt.

Soms kan het nog interessant zijn om een upgrade van een softwarepakket in een FPP-model aan te schaffen. We adviseren je hierbij natuurlijk graag en vrijblijvend.

OEM

OEM staat voor Original Equipment Manufacturer.
OEM is een licentievorm waarbij de software al geïnstalleerd wordt meegeleverd met nieuw aangeschafte hardware. Het Windows-desktopbesturingssysteem en het Windows phone besturings- systeem zijn hier 2 voorbeelden van. De prijs van Windows is dan inbegrepen in de aanschafkosten van de hardware.

Wanneer je een computer koopt, dan zal hier bijna altijd een Windows Home of Windows Professional licentie op worden meegeleverd. Dit zijn altijd OEM-licenties. Deze kun je dan eventueel met een FPP-versie of een Volume licentie upgraden naar Windows Enterprise.