De afgelopen weken heeft Microsoft alle details rond het New Commerce Experience (NCE) licentiemodel gedeeld. NCE zal het huidige Cloud Solution Provider (CSP) licentiemodel gaan vervangen. Op deze pagina kun je alle wijzigingen vinden.

Historie

NCE werd in 2019 in het leven geroepen voor Microsoft Azure licenties, namelijk Azure Plan. Eén van de voordelen van deze licentie waren de nieuwe features zoals Azure Cost Management en graduele prijzen voor bepaalde services zoals opslag. Vanaf nu zullen naast Azure Plan ook vrijwel alle andere diensten zoals Office 365, Microsoft 365 en Dynamics 365 onder NCE vallen.

Voor wie?

In eerste instantie zal NCE enkel gelden voor zakelijke klanten, en dus niet voor non profit organisaties en onderwijsinstellingen.

Wat zal NCE voor jou betekenen?

Veel van onze klanten zijn in de veronderstelling dat de huidige licenties onder CSP in een maandelijks schaalbaar model zitten. Als we de kleine lettertjes van de Microsoft overeenkomst zouden lezen, dan zien we daarin dat dit echter niet het geval is. Strikt genomen zit elke CSP licentie in een jaarabonnement, maar Microsoft heeft altijd vermeld dat er geen boetes worden uitgedeeld als klanten hun abonnement vroegtijdig opzeggen. Dit heeft er wel voor gezorgd dat klanten de CSP licenties als maandelijks en flexibel beschouwen.

Welke veranderingen kun je verwachten ten opzichte van het CSP-model?

  • Gestandaardiseerd annuleringsbeleid in overeenstemming met bestaande niet-CSP Microsoft-licentieprogramma’s en abonnementsmodellen, waaronder Azure.
  • Nieuwe abonnementsperiode van één maand, zodat je het aantal gebruikers van maand tot maand kan aanpassen naar je behoefte. Zo kan je licenties elke maand opzeggen zonder verdere financiële verplichtingen.
  • Nieuwe optie om licentietarieven vast te leggen door een overeenkomst van 12 of 36 maanden aan te gaan.

NCE kan wellicht enige bezorgdheid veroorzaken, maar ons sales team staat klaar om u te helpen bij deze overgang. Wij zullen je door de wijzigingen leiden en uitleggen wat de NCE inhoudt voor je bestaande abonnementen op Microsoft-producten en welke opties er zijn om ervoor te zorgen dat uw bedrijf het best passende licentiemodel krijgt.

Wanneer gaan deze wijzigingen in?

NCE is nu al actief en vanaf maart kunnen nieuwe tenants alleen nog maar aangemaakt worden vanuit dit programma.

Hoe kun je aan het aantal abonnementen maand-op-maand verlagen?

Binnen NCE biedt Microsoft een abonnementsperiode van één maand, zodat je het aantal licenties per maand kunt verlagen of verhogen. Let wel: een maand abonnement is aanzienlijk duurder dan een jaarabonnement, tot wel 20% gerekend op jaarbasis. In tegenstelling tot abonnementen met een looptijd van 12 of 36 maanden, staan de prijzen bij de looptijd van één maand slechts voor één maand vast.