WAT IS CLOUD COMPUTING?

Cloud Computing is een methode waarbij infrastructuren, platforms en software services over verschillende computers verdeeld worden. Deze onderdelen kunnen via een web interface benaderd worden. Een van de oudste en bekendste voorbeelden van Cloud Computing is bijvoorbeeld het afnemen van een webmail account zoals bij bijvoorbeeld HotmailGmail, of Yahoo.Via een login komt de gebruiker bij de mail, die zich fysiek op gedeelde servers en computersystemen bevindt.

Een Cloud Platform is een platform waarmee ontwikkelaars enerzijds applicaties kunnen maken die in de cloud draaien en anderzijds services van de cloud kunnen gebruiken. Een combinatie van beide is ook mogelijk. Andere namen voor een Cloud Platform zijn ‘on-demand platform’ of het bekendere ‘Platform as a Service’ (PaaS). Wanneer je bij Mega Bite een Cloud Server huurt, dan spreken we ook van een PaaS-oplossing.

SOFTWARE AS A SERVICE

Software as a service, vaak afgekort als SaaS, ook wel eens Software on Demand genoemd, is software die als een online dienst wordt aangeboden. Je hoeft hierbij de software niet aan te schaffen, maar je sluit een contract per maand per gebruiker bij ons af. Mega Bite zorgt voor installatie, onderhoud en beheer, de gebruiker benadert de software vanaf het datacenter van Mega Bite of rechtstreeks via het internet.  SaaS is een nieuwe vorm van Application Service Provider (ASP) diensten.

ONZE VERSCHILLENDE SAAS DIENSTEN

Office 365 is een bundeling van de 2016-webversies van het Microsoft Office suite, zoals outlook, Word, Excel, PowerPoint en Access. Binnen Office 365 valt tegenwoordig ook OneDrive, Skype for Business, Sharepoint en Yammer.

Naast nieuwe functionaliteit, nieuwe gebruikersschermen en koppelingen tussen de onderdelen van de suite heeft Office 365 als extra voordeel dat de nieuwe webdienst-suite beschikbaar is vanaf één gebruiker. Dit is met name interessant voor de vele ZZP-ers. Die groep kan dan ook gebruik gaan maken van het werken in de Microsoft “Cloud”.

OFFICE 365 WERKT MET ELKE BROWSER

Office 365 is te benaderen via elke veelgebruikte browser, zoals Internet ExplorerEdgeFirefoxSafari en Google Chrome en zowel op Windows, Apple of Linuxomgevingen.  Het maakt dus niet uit met welke browser jij het liefst werkt, je kunt altijd inloggen op je eigen 365-omgeving met je favoriete browser.

Er zijn veel verschillende varianten van Office 365 abonnementen, maar de 3 meest interessante en meest verkochten abonnementen zijn:

 • 365 Business: De laatste versie van Microsoft Office (Word, Excel, Outlook, PowerPoint), welke je dan op 5 devices (computers, tablets, telefoons) van dezelfde gebruiker mag installeren
 • 365 Business Essentials: Een hosted exchange mailbox met 50GB opslagcapaciteit, Skype for Business en One Drive
 • 365 Business Premium: Een combinatie van de 2 pakketen ‘365 Business’ en ‘365 Business Essentials’

OFFICE 365 BIJ MEGA BITE

Mega Bite is een officiële  Microsoft Silver Competency for Small and Midmarket Cloud Solutions. Dit is een hele mond vol, maar het betekent dat wij een  gecertificeerde reseller van Microsoft Office365 zijn.

Mega Bite is altijd al een Microsoft Partner geweest voor het MKB, maar met deze MSSMCSP certificering tonen wij ook aan dat wij onze klanten goed kunnen adviseren over een eventuele gehele of gedeeltelijke (hybride) overstap naar de Cloud volgens de kwaliteitseisen van Microsoft. Hier hoort een het opstellen van een plan van aanpak bij om (gedeeltelijk) naar de Cloud over te stappen, maar ook het implementeren van de overstap én het begeleiden van de medewerkers bij het hanteren van de nieuwe werkwijze die hoort bij het werken in de Cloud.

Natuurlijk hebben wij deze certificering niet zomaar behaal. Om Cloud Partner te worden hebben wij diverse diploma’s voor verschillende competenties moeten behalen. Verder heeft Microsoft bij onze opdrachtgevers navraag gedaan of de adviezen en implementaties naar tevredenheid zijn uitgevoerd. De term Silver in de certificering staat voor de omvang van onze implementaties. Wij zijn een MKB leverancier, om Gold Partner te kunnen worden dien je migraties en adviezen uit te voeren die buiten de MKB-scope vallen en dat is niet de doelgroep van Mega Bite.

WAT IS HOSTED EXCHANGE

Hosted Exchange is een complete, zakelijke e-mail oplossing waarbij e-mail, (gedeelde) agenda, (gedeelde) contactpersonen en taken altijd en overal online beschikbaar zijn. Met de Hosted Exchange oplossing van Mega Bite krijg je toegang tot een zeer gebruiksvriendelijke webmail functie en kun je deze heel gemakkelijk toevoegen in Email programma’s zoals Outlook en Apple mail, maar ook op tablets en telefoons. Alle mails worden gesynchroniseerd, zodat je op elke device exact dezelfde mails ziet. Onze mailboxen kennen een onbeperkte opslag en mogelijkheid voor een online email archief, zodat je echt nooit meer ruimte te kort komt.

We werken allemaal steeds mobieler de laatste jaren. Je gaat naar klanten, beurzen en werkt ook thuis. Het is natuurlijk superhandig als je je email en agenda altijd bij je hebt en kunt bijwerken. Met Hosted Exchange is dit mogelijk. Deze oplossing zorgt ervoor dat je e-mail en agenda altijd wordt bijgehouden. De e-mail wordt direct naar tablet en smartphone  doorgestuurd en de gemaakte afspraken in je tablet en telefoon staan ook direct in je Microsoft Office Outlook omgeving. Wanneer collega’s rechten hebben om je agenda in te zien, dan zien ze dus nu ook direct de wijzigingen die je vanaf elke plek ter wereld hebt gemaakt.

Je hoeft met Hosted Exchange geen dure eigen server meer te kopen; je kunt nu gebruik maken van het serverpark van Mega Bite. De installatie is echt heel eenvoudig.  Je hoeft alleen nog maar je emailadres en wachtwoord in te vullen en je computer of telefoon haalt de rest van de gegevens van onze servers op. Verder kun je zelf bepalen wie en voor welke onderdelen iemand toegang krijgt.

VOORDELEN HOSTED EXCHANGE

 • JE E-MAIL ALTIJD EN OVERAL TOEGANKELIJK.
 • AGENDA EN E-MAIL DELEN MET JE COLLEGA’S
 • FLEXIBEL, JE E-MAILBOXEN ZIJN MAANDELIJKS OPZEGBAAR
 • GEEN EXCHANGE SERVER EN BEHEERDER MEER NODIG
 • OUTLOOK WEBMAIL LAYOUT, ZOALS JE GEWEND BENT VANUIT JE OUTLOOK MAILBOX

OUTLOOK WEB ACCESS (WEBMAIL)

OWA staat voor Outlook Web Access. Hiermee krijg je toegang tot je volledige e-mailbox, contactpersonen en agenda via je internetbrowser. Handig voor zowel lezen van e-mail op locatie of thuis. Doordat de gebruikersinterface  hetzelfde eruit ziet als je Outlook programma is het gebruik zeer eenvoudig.

PLATFORM AS A SERVICE

Het grote verschil tussen SaaS en PaaS is dat je bij PaaS je eigen virtuele server(s) creëert binnen ons datacenter, waarop je je eigen software draait. Mega Bite zorgt voor een optimale uptime van het systeem, maakt automatisch back-ups en geeft toegang tot de servers.

Onze PaaS platform zorgt voor een veilige goed beheerde basis voor je servercapaciteit en functies. Je neemt de rekenkracht, geheugen en data-opslag af die je nodig hebt, waar wij de volledige installatie van server en integratie van de clients verrichten. De infrastructuur heeft een hoge beschikbaarheidsgarantie van 99,8% en je hoeft je geen zorgen meer te maken over componenten, afschrijvingen, airconditioning en alle andere zaken die tijd en geld kosten.

NADELEN CLOUD COMPUTING

In het voorgaande hebben we vooral uit de doeken gedaan waarom Cloud Computing zo goed is. Er kleven echter ook enkele nadelen aan vast.

 • Het duidelijkste nadeel van cloud computing is dat je afhankelijk bent van de internetverbinding.  Hoe betrouwbaar en snel is deze (bandbreedte, overboeking, latency)? Soms moet er nog geïnvesteerd worden in een betere verbinding en zal er ook een redundantie hierin gewenst zijn (twee internetverbindingen van verschillende aanbieders). Op zich is dit geen probleem: Mega Bite levert  internetverbindingen  op vrijwel alle grote netwerken zoals KPN, Bbned en Ziggo. Maar de maandelijkse kosten zullen hoger uitvallen als je hogere garanties stelt en snelle verbindingen eist.
 • We zeggen het eerlijk: Je maakt je met Cloud diensten ook afhankelijk van de aanbieder, zoals Mega Bite. Ook in ons datacenter kunnen storingen optreden. In het verleden zijn cloud diensten van Microsoft, Google en Amazon al een aantal keer geveld door grote storingen. Daarnaast kan ook ons netwerk aangevallen worden door hackers. Je kunt er van uitgaan dat de beveiliging vanuit ons datacenter beter is geregeld dan wanneer je je data in je eigen omgeving onderbrengt, maar daar tegenover staat dat servers in een datacenter aantrekkelijker is voor hackers om op in te breken.
 • Voor veel bedrijven is het een voordeel om hun data in een veilig datacenter onder te brengen, maar sommige bedrijven en organisaties mogen dit wettelijk niet. Dit betreft niet alleen streng beregelde ondernemingen zoals banken, maar bijvoorbeeld ook bedrijven die privacy-gevoelige informatie in huis hebben.