Siri en ik hebben onlangs kennis gemaakt. Ik denk dat we het goed met elkaar kunnen vinden (hoewel zij wat sarcastisch reageert op de frase "open the pod bay doors"). Hoe goed Siri nu ook moge zijn, het verkeert nog altijd in betafase en dat begrijp ik maar al te goed.

Met Siri is zeker een beter gesprek te voeren dat met de stembesturingssystemen die ik eerder heb geprobeerd, maar er is nog genoeg ruimte voor verbetering. Dit zijn de vijf voornaamste tekortkomingen van Apple's laatste paradepaardje.

1. Alternatieve stemgeluiden
Ik heb niets tegen de stem van Siri, maar het zou prettig zijn wanneer ik mijn iPhone 4S een meer unieke persoonlijkheid zou kunnen aanmeten. Toen ik onlangs van Michigan naar Texas reed, had ik een TomTom GPS bij me met meerdere stemgeluiden. Het maakte de trip veel leuker doordat ik kon kiezen tussen een opvallend Australisch accent of een zwoel sprekende Franse dame.

Ik denk dat het niet nodig is dat Apple stemmen van Darth Vader, Ozzy Osbourne en Lord Voldemort in de software verwerkt, maar een aantal alternatieve stemgeluiden zou prettig zijn. Ik zou het toejuichen wanneer we zouden kunnen luisteren naar bekende AI-stemmen als  HAL 9000 en  GlaDOS.

2. Meertalig
Siri kan wat taaldialecten, maar is nog niet kundig genoeg. De Amerikaanse versie van iOS 5 biedt de keuze tussen Engels (Australisch), Engels (Verenigd Koninkrijk), Engels (Verenigde Staten), Frans en Duits. Ik weet niet hoeveel Duits- en Franstalige inwoners van de VS er zijn, maar het zijn er zeker minder dan het aantal Spaanstaligen.

Ik neem aan dat meerdere talen teveel ruimte zullen innemen, maar er zijn miljoenen iPhone 4S-gebruikers die geen Frans, Duits of Engels willen spreken tegen kun telefoon. Ik zou graag zien dat Apple meerdere talen voor Siri als download op de website gaat aanbieden.

3. Ondersteuning voor de iPad 2
Waarom kan de iPad 2 geen Siri krijgen? Volgens Apple kan Siri niet op de iPhone 4 werken omdat deze niet dezelfde dualcore processor als de iPhone 4S bezit. Dat begrijp ik nog wel, maar dat verklaart niet waarom Siri voor de iPad 2, die wel dezelfde dualcore chip heeft, niet mogelijk zou zijn.

Ik zou graag vragen stellen en mijn agenda beheren via Siri op de iPad 2. Sterker nog, ik denk dat ik Siri op de iPad 2 vaker zou gebruiken dan op de iPhone 4S. Hopelijk komt Siri ooit nog een keer in een update.

4. Diepere integratie
Ik leer steeds meer mogelijkheden van Siri, maar begin ook steeds vaker aan te lopen tegen de onmogelijkheden. Tot dusver heb ik geleerd dat Siri geen apps start en geen foto's kan maken. Siri laat me een SMS dicteren, maar geen tweet op Twitter of statusupdate op Facebook posten.

Dit is echter niet volledig de schuld van Apple. Wel zou Apple de API's beschikbaar moeten maken voor derden om applicaties met Siri te laten samenwerken.

5. Standaardbeveiliging
Apple heeft voor Siri een optie dat je de personal assistent kunt gebruiken zonder de telefoon te ontgrendelen. Het probleem met deze functie is dat wanneer deze geactiveerd is, iedereen met jouw toestel berichten kan sturen of je berichten in je agenda kan zetten. Misschien is dat een keer leuk voor een geintje, maar ik zou liever wat extra beveiliging zien, bijvoorbeeld door een pincode.

Dit is mijn lijst. Vijf zaken waarvan ik hoop dat Apple ze doorvoert, verandert, updatet of verbetert voor Siri 2.0. Maar aangezien het hier om een beta gaat, zou de volgende grote versie technisch gezien Siri 1.0 zijn. Hoe dan ook: Siri is goed, maar het kan nog een stuk beter.


Computerworld

Published On: 30-11-11|Categories: nieuws|

Deel dit bericht