Windows 8 is in aantocht. De nieuwste versie van Microsofts besturingssysteem gaat een hoop veranderen, zoveel is in ieder geval zeker. Om meer duidelijkheid te bieden en het kaf van het koren te scheiden, zetten we 8 nieuwe features op een rij en geven we aan hoe waarschijnlijk het is dat het gerucht klopt voor de uiteindelijke versie van Windows 8 op basis van de informatie die we nu hebben.

1. ‘Windows 8 gebruikt gezichtsherkenning bij het aanmelden’
Een maand geleden heeft een Italiaanse website in een vroege versie van Windows 8 – om precies te zijn in Build 7850 M1– een feature ontdekt met de naam “Detect Human Presence”. De functionaliteit bevindt zich in goed gezelschap, want in de lijst van het bestand SensorsCpl.dll staan ook API’s om je locatie op te sporen, een  accelerometeren je display automatisch te laten draaien (wat handig kan zijn voor bijvoorbeeld tabletcomputers). “Detect human presence” zou erop kunnen duiden dat je in Windows 8 kunt inloggen met behulp van je webcam of deze kunt besturen op een Kinect-achtige manier. Een fabrikant als Lenovo maakt al langer gebruik van  gezichtsherkenningin laptops.

Kans dat deze feature in Windows 8 zit: 90 %
 
2. ‘Windows 8 kent Geavanceerd Taakbeheer’
Geavanceerd taakbeheer is net als gezichtsherkenning een functie die aan het licht is gekomen in een vroege versie van het nieuwe besturingssysteem. Het vernieuwde, uitgebreidere taakbeheer is een combinatie van het oude Windows Taakbeheer en de Broncontrole uit Windows 7. In deze geüpdate versie krijg je een gedetailleerde weegave van actieve processen en services voorgeschoteld en krijg je alle tools in handen om deze te pauzeren of uit te schakelen. Het dashboard laat je in één oogopslag zien hoe de computer op dat moment wordt belast.
""
Kans dat deze feature in Windows 8 zit: 95 %

3. ‘Windows 8 kan vanaf USB-stick opgestart worden’
Via het zogenaamde Portable Workspace kun in Windows 8 USB-sticks formatteren met een mobiele versie van Windows 8 erop, zodat je op iedere computer je eigen Windows 8-omgeving kunt draaien en je desktop dus met je meedraagt. Net als gezichtsherkenning en geavanceerd taakbeheer kwam ook deze functionaliteit aan het licht in Build 7850 M1.
Lang niet alle USB-sticks zijn geschikt om Windows 8 daarop geïnstalleerd te krijgen. Volgens lezers van de blog mydigitallife vereist een stick of externe harde schijf/SSD een minimale opslagcapaciteit van 16GB. De functionaliteit zou alleen in de duurdere Enterprise-versie van het besturingssysteem zitten. Het is al langer mogelijk om met behulp van tools als Bart PE een installatie van Windows via USB-stick te laten opstarten.

Kans dat deze feature in Windows 8 zit: 80 %

4. ‘Windows 8 ARM draait geen legacy-applicaties’
Chipfabrikant Intel heeft woensdag bij monde van CEO Paul Otellini laten weten dat ARM-versies van Windows 8, die bedoeld zullen zijn voor tabletcomputers, niet met oudere legacy Windows-applicaties overweg zullen kunnen. Alleen de x86-versie van Windows 8 zal ook met oudere software compatible zijn, stelt de chipmaker.
Microsoft heeft een dag later weersproken dat Windows 8 ARM geen oudere software zou kunnen draaien. Dankzij een ‘Windows 7-modus’ (een soort virtuele machine) zouden ook ARM-tablets met software geschikt voor XP, Vista of Windows 7 overweg kunnen.
In januari maakte Microsoft bekend dat Windows 8 zowel voor x86- als ARM-architecturen geschikt zal zijn. Hierdoor zal het nieuwe besturingssysteem meer kansen hebben op de tabletmarkt. ARM-fabrikanten als Nvidia, Qualcomm en Texas Instruments zijn genoemd door Microsoft als hardwarepartners.

Kans dat het Intel's bewering klopt en Windows 8 ARM niet compatible is met legacy-software: 15 %

5. ‘Windows 8 bevat een app-store’
De site WinRumors meldt dat Windows 8 een Windows Storezal bevatten van waaruit gebruikers applicaties voor het besturingssysteem kunnen downloaden. De winkel zal ontwikkeld zijn op basis van HTML5 en verzendt apps vanaf de Azure-cloud naar pc’s, laptops en tablets. Hoewel de screenshotsvan de Windows Store nep blijken te zijn, zou Microsoft met de winkel het succes van Apple met zijn populaire applicatiewinkels willen najagen.
""
Kans dat deze feature in Windows 8 zit: 70 %

6. ‘Windows 8 kent een vernieuwd BSOD: Black Screen of Death’
De beruchte oude BSOD (Blue Screen of Death) zal vervangen worden door een zwart scherm des doods, meldt de site WinRumors. Dit scherm, wat je te zien krijgt wanneer de computer onherstelbaar is vastgelopen, zou deel uit maken van de nieuwe Metro UI van Windows 8. Door deze nieuwe user interface zal Windows 8 een geheel nieuwe look-and-feel krijgen en beter werken voor apparaten met een touchscreen.

Kans dat deze feature in Windows 8 zit: 80 %

7. ‘Installatiebestanden op meerdere locaties’
Anders dan in eerdere versies van Windows, zou je met Windows 8 zelf een standaardlocatie voor de installatiebestanden van het besturingssysteem kunnen bepalen en daarnaast daarvoor meerdere locaties kunnen opgeven. Deze functionaliteit is ontdekt in Windows 8 build 7955, meldt de blog NeoWin. Hoewel lang niet iedere gebruiker van Windows deze optie zal gebruiken, geeft het wel aan dat Microsoft zijn gebruikers meer bewegingsvrijheid wil geven in de volgende versie.

Kans dat deze feature in Windows 8 zit: 90 %

8. ‘Windows 8 verschijnt eind 2011’
Microsoft heeft nog niet laten weten wanneer Windows 8 op de markt komt. Uit een gelekte presentatiediavan Microsoft zou blijken dat Windows 8 béta in juni dit jaar verschijnt en de uiteindelijke versie eind dit jaar, waarschijnlijk vanaf oktober of november, te koop zal zijn.
Een andere theorie voorspelt dat Microsoft tijdens de Professional Developers Conference (PDC) de eerste publieke béta zal tonen, net zoals het bedrijf dit deed met de publieke béta van Windows 7 tijdens PDC 2008. Wanneer Microsoft hetzelfde patroon volgt, zal Windows 8 eind 2012 verschijnen.
Volgens het analistenbureau Directions on Microsoft is een releasedatum in 2013 het meest waarschijnlijk. Dit omdat het ontwikkelen voor x86, x64 en ARM/SoC veel tijd zou gaan kosten.
""
Kans dat Windows 8 nog in 2011 verschijnt: 10 %

Computerworld

Published On: 23-05-11|Categories: nieuws|

Deel dit bericht