Het opraken van ipv4-adressen is weliswaar een probleem, maar geen bedreiging voor de ontwikkeling van het internet. Dat zegt de medevoorzitter van de ipv6-werkgroep van de IETF in een interview met Tweakers.net.

De huidige situatie is te vergelijken met het jaar 2000", aldus ipv6-werkgroepvoorzitter Fred Baker. "Door de ophef destijds realiseerden mensen zich dat ze iets moesten doen en daardoor zijn problemen voorkomen", zegt hij tegen Tweakers.net.

Volgens Baker was het geschikt maken van software voor het jaar 2000 niet veel anders dan de huidige situatie, waarbij het aantal beschikbare ipv4-adressen dreigt op te raken. "Ja, we zitten in een crisis, dus moeten we iets doen", stelt Baker, die bij Cisco in dienst is als fellow.

Onlangs nog kondigde RIPE NCC aan dat het laatste beschikbare ipv4-blok was uitgedeeld, op een kleine reserve na. De oplossing is een overstap naar ipv6, maar het overgrote deel van de Nederlandse isp's biedt nog geen ipv6 aan zijn klanten aan; van de grote isp's is dat alleen Xs4all. Volgens Baker gebeurt er echter op de achtergrond heel veel. "We hebben op dit moment circa 7300 isp's in de wereld. Daarvan is de helft bezig met de uitrol van ipv6, heb ik begrepen. De andere isp's zijn zich aan het voorbereiden."

Met de uitrol van ipv6 zijn network address translation-routers, die ooit zijn uitgevonden omdat men al inzag dat niet elke computer een eigen ip-adres op het internet zou kunnen krijgen, straks niet meer nodig. Sommigen vrezen dat de veiligheid van het internet achteruitgaat als computers rechtstreeks aan het internet hangen. Volgens Baker is dat een 'mythe'. "Bij toeval bieden nat-routers functionaliteit aan die je aantreft in een firewall", zegt Baker. "Andere firewalls kunnen die taken echter overnemen."

Hoewel een overstap naar ipv6 noodzakelijk is om het internet te kunnen blijven uitbreiden, denkt Baker dat het nog wel even duurt voordat het ipv4-deel van het internet helemaal verdwijnt. "Op het internet gooien we niet zo snel iets weg", zegt hij. Volgens de voorzitter zullen mensen niet snel overstappen, totdat 30 à 40 procent van het internet via ipv6 te bereiken is. "Dat is de kritieke grens voor adoptie van een nieuwe techniek." Daarna zal de overstap snel gaan, denkt hij en bij 70 tot 80 procent adoptie zal niemand nog ipv4-adressen leveren.

Baker schat dat die 70-à-80-procent-grens in vijf jaar zal zijn bereikt; tegen die tijd is alle hardware en software die nog geen ipv6 ondersteunt, vervangen. Ipv4 is niet compatibel met ipv6. "Linux en Mac OS X ondersteunen ipv6 al heel lang, maar Windows nog maar sinds Vista", zegt Baker. Veel mensen gebruiken nog XP, dat in ieder geval out-of-the-box geen ipv6 ondersteunt. Ook veel consumentenrouters die ouder zijn dan een of twee jaar, hebben nog geen ondersteuning. "Die consumentenrouters zijn het grootste probleem", stelt Baker.

Baker, die tot 2001 voorzitter van de IETF was, zegt dat bij de ontwikkeling van ipv6 in ieder geval één fout is gemaakt; net als ipv4 is het niet forward compatible en kan het dus niet worden aangepast. "De enige manier om het te veranderen is een nieuwe versie te bedenken", aldus Baker. Dat er een dag komt waarop ipv6 niet meer voldoet, staat volgens Baker wel vast. Tegen die tijd zullen we het willen veranderen op een manier die we ons nu nog niet kunnen voorstellen, denkt hij.

Tweakers.net

Published On: 27-09-12|Categories: nieuws|

Deel dit bericht