Windows XP heeft vanaf vandaag nog één jaar 'te leven'. Microsoft beëindigt op 8 april 2014 de support voor het nog altijd veelgebruikte besturingssysteem.
Eerder is de support voor Windows XP al verlengd: in 2007 voor de consumentenvariant. Tussentijds is het voortbestaan van deze Windows-versie nog opgerekt wat betreft verse installaties op netbooks en op desktopvariant nettops. Opvolger Vista was namelijk te zwaar voor die lichtere pc's. Sinds april 2009 krijgt XP alleen nog maar updates voor beveiligingsproblemen, niet voor nieuwe functies.
Plus 'bijbehorende' Office-versie
Over een jaar komt ook daar een einde aan. Tegelijk met het aflopen van de support voor Windows XP komt er een einde aan de ondersteuning voor Office 2003. Die versie van Microsofts applicatiepakket krijgt na 8 april 2014 ook geen patches meer. Uitzonderingen zijn mogelijk grootzakelijke klanten die dan een eigen betaald supportcontract moeten afsluiten.
Het stopzetten van de 'openbare' support geldt voor de meest actuele versie van XP (dus met service pack 3) en voor alle varianten. Dit zijn zowel de zakelijke variant Professional (in 32-bit en x64 uitvoering) als de consumentenvarianten Home Edition en de diverse Media Center-versies (2002, 2004, 2005). Daarnaast staan nog de twee versies van de voor touch (met stylus) ontwikkelde Tablet Edition, die ook over een jaar ten einde komen.
Aftellen
In de zomer van 2011 heeft Microsoft er al op gewezen dat de teller loopt voor het antieke XP. Die Windows-versie is oorspronkelijk in 2001 uitgekomen en heeft in 2004 nog een flinke herziening gekregen met service pack 2, dat naast patches ook nieuwe mogelijkheden bracht.
Overigens is de XP-countdown widget die Microsoft in juli 2011 heeft uitgebracht, inmiddels niet meer functioneel. Die afteller draaide allleen op XP-opvolgers Vista en 7, maar daaruit is een jaar later de gebruikte widget-functionaliteit verwijderd. Het ingebouwde platform voor mini-apps bleek een beveiligingsrisico.
webwereld.nl/