Adobe weet Flash toch op iOS-apparaten zoals de iPhone en iPad te krijgen. Het streamt Flash-content via de nieuwe techniek HTTP Live Streaming.

Adobe biedt nu een manier waarmee Flash-content is te bekijken op naar apparaten met iOS, ondanks de ban van Apple op Flash. Adobe heeft eind vorige week een voorproefje van de techniek, HTTP Live Streaming (HLS), gegeven tijdens een conferentie van de National Association of Broadcasters (NAB). Een Adobe-manager demonstreert (zie het YouTube-filmpje onderaan dit artikel) het streamen vanuit de Adobe Flash Media Live Encoder via een Flash Media Server naar een iPad.

Videostream
De aankomende nieuwe versie van de Flash Media Server krijgt ondersteuning voor het HTTP Live Streaming-protocol. HLS biedt een MPEG2-stream voor apparaten om af te spelen. Het gaat dus niet om volledige Flash-ondersteuning. Contentmakers zijn voor video op iOS-apparaten de afgelopen jaren overgestapt op html5, als alternatief voor Adobe Flash. Met HSL probeert Adobe een oplossing te bieden voor klanten die niet al hun Flash-content willen converteren naar een formaat dat met de html5-videotag valt af te spelen. HSL gebruikt ook html5 en werkt zodoende ook in Safari in iOS.

Op apparaten waar Flash wel geïnstalleerd staat, verpakt de Flash Media Server de stream met gebruik van MPEG4-fragmenten (F4F) om video via http naar de Flash-player te streamen. Het F4F-formaat wordt gebruikt door contenttransporteurs als Akamai. Voor het mobiele besturingssysteem Android heeft Adobe wel een speciale versie van de Flash-speler uitgebracht.

Tirade Steve Jobs
Adobe en Apple zijn al enkele jaren verwikkeld in een felle strijd rond Flash. Apple weigert Flash toe te laten op zijn iPhone- en iPad-platform, tot groot chagrijn van Adobe. "Flash is gesloten en Adobe leeft in het verleden", schreef Apple-ceo Steve Jobs vorig jaar in een tirade.

De Adobe-demonstratie waarbij Flash-content wordt gestreamd naar een iPad:

Webwereld

Published On: 18-04-11|Categories: nieuws|

Deel dit bericht