ZeelandNet stopt per direct met het opslaan van gegevens van klanten. Eerder weigerden andere grote providers dat al nadat deze week de bewaarplicht werd afgeschaft. ZeelandNet meldde vrijdag de eerder opgeslagen gegevens nog wel een tijd te bewaren.

ZeelandNet maakte bekend dat het per direct niet meer wil voldoen aan de bewaarplicht. Dit betekent dat het bedrijf geen bel- en internetgegevens van klanten meer opslaat voor een termijn van zes tot twaalf maanden. De provider zegt echter nog wel gegevens op te slaan die 'belangrijk zijn voor de bedrijfsvoering', zoals voor het opmaken van een factuur. Hiervoor gelden andere regels.

De voorzieningenrechter in Den Haag bepaalde woensdag dat de bewaarplicht buiten werking moet worden gesteld ten faveure van de privacy. Het kabinet gaf aan dat het aan een nieuwe versie van de wet werkt, waarin onder meer betere waarborgen voor het benaderen van data zijn vastgelegd. Europa verplicht die wet echter niet meer: lidstaten moeten voortaan zelf bepalen of ze een bewaarplicht willen invoeren.

ZeelandNet is de laatste grote provider die stopt met het bewaren en verstrekken van metadata vanwege de bewaarplicht. Eerder deze week maakten Ziggo, UPC, T-Mobile, KPN en Vodafone al bekend dat per direct te doen. De kabelaars onderzoeken nog wat ze met de reeds verzamelde gegevens doen. ZeelandNet zegt dit ook nog te doen en tot die tijd de data te bewaren. De Staat denkt na over hoger beroep tegen de uitspraak van de voorzieningenrechter.

Tweakers.net

Published On: 16-03-15|Categories: nieuws|

Deel dit bericht