iOS 10 is de naam van de tiende grote update voor Apples mobiele besturingssysteem. De software zal werken met de iPhone, iPad, iPad Pro, iPad mini en iPod touch. Het besturingssysteem werd op 13 juni tijdens WWDC 2016 officieel aangekondigd. De update is vervolgens in de herfst, waarschijnlijk in de maand september, officieel te downloaden. 

Voorafgaand zullen er de nodige iOS 10 bèta's verschijnen. WWDC 2016 is inmiddels voorbij en tijdens het event zijn we een boel te weten gekomen over iOS 10. Inmiddels zijn er al heel functies en verbeteringen door Apple uitgelicht.

 

iOS 10: dit moet je weten

Voorafgaand de officiële onthulling van iOS 10 verschenen een boel geruchten op het internet. Verschillende hiervan zijn door Apple bevestigd, maar het bedrijf uit Cupertino heeft ook een boel nieuws uit de doeken gedaan. Hieronder zetten we de belangrijkste iOS 10-functies op een rijtje.

 • Siri speelt een grotere rol
 • Raise to Wake maakt notificaties lezen makkelijker
 • Er is een HomeKit-app, genaamd 'Home'
 • iMessage krijgt enorm update
 • Een compleet vernieuwde versie van Apple Music
 • Een grote update voor Apple Maps
 • Foto’s-app grondig verbeterd met meer opties
 • Apple verbetert de iCloud-beveiliging
 • Standaard-apps verwijderen en het bedieningspaneel aanpassen

 

Siri open voor ontwikkelaars en iCloud Voicemail

Siri ging in iOS 9 al een grotere rol spelen dan voorheen, doordat het nu ook helpt bij zoeken naar bestanden en (binnen) apps. Om te blijven concurreren met diensten als Google Now heeft Apple  Siri opengesteld voor ontwikkelaars. Groot nieuws, want dit betekent dat je in de toekomst ook apps als Spotify, Twitter en Instagram kan gaan bedienen met je stem.

App-ontwikkelaars moeten Siri hiervoor wel eerst inbouwen. Omdat Siri ook naar de Mac komt, is dit het uitgelezen moment voor Apple om deze belangrijke stap te zetten. Voor iOS 10 helpt Siri ook met het aannemen van telefoontjes. Siri neemt een boodschap op en zet deze om in teksy. Je krijgt dan een uitgeschreven berichtje van Siri.

 

Raise to Wake laat je notificaties lezen

Raise to Wake maakt het makkelijker om je iPhone te bekijken, zonder het scherm aan te raken. Til simpelweg je iPhone op en je ziet meteen je notificaties en ontvangen berichten. Ook is het vergrendelde scherm van je iOS-apparaat veranderd in iOS 10, zodat je notificaties je wallpaper niet meer donker maken en een stuk interactiever worden met 3D Touch.

 

iMessage wordt uitgebreid

Als eerste worden er de zogeheten rich links aan de apps toegevoegd, waardoor gedeelde linkjes meer informatie tonen en er fraaier uit zien. Daarnaast kunnen emoji er groter uitzien, zodat je gesprekken extra opgevrolijkt worden. Je hoeft overigens niet meer elke keer naar de juiste emoji te zoeken, want iMessage gaat raden welke emoji je wil gebruiken en geeft dus suggesties. Woorden in een tekst die veranderd kunnen worden naar een emoji, zullen ook aangegeven worden.

Ook kun je ‘bubble effects’ sturen, zodat berichten er op allerlei verschillende manieren kunnen uitzien in hun bubbel. Denk hierbij aan onder andere geinige effecten of geschreven tekst die je met je vinger schrijft. Als je privéberichtjes naar iemand stuurt, zal er vanaf nu niemand meer mee kijken, als de telefoon van diegene naar wie je een berichtje stuurt in het openbaar ligt. De privéberichtjes kunnen alleen gelezen worden als de ontvanger ze open swipet. De grootste toevoeging van iMessage is dat ontwikkelaars toegang krijgen tot de app met 'iMessage Apps'. In de berichten-app kunnen gebruikers een app-drawer openen met apps die nieuwe mogelijkheden toevoegen, zoals stickers, apps om gezamelijk te betalen en andere dingen. Dit geef weer een hele serie nieuwe opties aan de app, zodat Apple beter kan concurreren met onder andere WhatsApp en Telegram.

 

Apple Music gaat op de schop

Om Apple Music als muziekdienst nog beter op de kaart te zetten, heeft Apple de nodige veranderingen doorgevoerd. Dit moet ervoor zorgen dat het gemakkelijker is om door de app te navigeren, en voegt ook de nodige nieuwe functies toe. Zo zijn songteksten aan Apple Music toegevoegd, zodat je tijdens het luisteren mee kunt lezen. Een nieuw zwart-wit thema maakt het uiterlijk van de Muziek-app rustiger, terwijl albumhoezen hierdoor juist beter opvallen. Tot slotis ook het 'Voor Jou' onderdeel van Apple Music compleet herzien, zodat de suggesties beter worden en dit een van de belangrijke onderdelen wordt.

 

Een grote update voor Apple Maps

Apple Maps krijgt in iOS 10 een volledig nieuw design. Met het frisse nieuwe uiterlijk is het makkelijker om de Kaarten-app te besturen en om informatie te krijgen over locaties. Maps gaat ook meer suggesties geven over locaties waar je heen kunt gaan. Ben je zelf op zoek naar een locatie, dan krijg je meer mogelijkheden om de locaties te filteren. Deze toevoegingen worden ook doorgevoerd naar de navigatiefunctie, net als informatie over verkeer.

Als er veel verkeer op de weg is, kan Maps je een andere route aanraden en daarbij zeggen hoeveel tijd je bespaart als je die route neemt. Als je gaat rijden, zal de navigatie van Apple Maps automatisch inzoomen zodat je de wegen goed kunt zien. Zodra je op lange rechte wegen gas geeft, zoomt de app automatisch in. Met snelkoppelingen kun je ook details krijgen over waar de dichtstbijzijnde tankstations staan, of waar iets te eten of drinken te vinden is. Apple Maps wordt met iOS 10 ook opengesteld wordt aan ontwikkelaars. Met 'Map Extensions' zijn allerlei nieuwe mogelijkheden aan Maps toe te voegen. Zo zou je met de juiste extensies een restaurant kunnen opzoeken, een reservering plaatsen, een auto boeken en betalen via Maps.

 

Foto’s-app grondig verbeterd

Advanced Computer Vision is een mooie manier om te zeggen dat de Foto’s-app gezichten, omgevingen en objecten gaat herkennen, beter dan ooit tevoren. Een foto van een paard, een berg en meer kunnen op die manier gemakkelijk bij elkaar gecombineerd worden. Apple benadrukt dat alles lokaal wordt gedaan, zodat de privacy van de gebruiker gewaarborgd blijft. In een lange demonstratie toonde Apple hoe de Foto’s-app ook op andere fronten vernieuwd wordt. De app kan zelfstandig een combinatie van video’s en foto’s maken, en zet er vervolgens een bijpassend muziekje onder. Zo wordt het bijvoorbeeld gemakkelijk om je vakantiefoto’s op een leuke manier te laten zien, zonder dat je zelfstandig een diavoorstelling maakt.

 

HomeKit-app: Home

HomeKit is Apples platform voor het Internet of Things. Daarmee moet je slimme apparaten onder het HomeKit-stempel op het internet kunnen aansluiten. Het gaat daarbij onder meer over lampen, deursloten, beveiligingscamera’s en andere apparaten voor in en rondom het huis. HomeKit bestaat al een aantal jaar er zijn al apparaten voor te koop, en met iOS 10 komt er eindelijk een bijhorende app: Home. In deze app zie je in een oogopslag al je gekoppelde apparaten en kan Apple ook laten zien welke nieuwe apparaten HomeKit ondersteunen.

 

Standaard-apps verwijderen

De standaard apps van Apple, bijvoorbeeld Aandelen en Podcasts, zijn te verwijderen in iOS 10. Hierdoor nemen ze geen ruimte in beslag en kun je je homescreen schoner houden. Bijna alle apps van Apple zijn op deze manier te wissen, maar er zijn een aantal uitzonderingen. Zo blijven de App Store, Instellingen, Telefoon en Berichten-apps verplicht op je toestel staan.

Om ervoor te zorgen dat je een verwijderde standaard-app weer opnieuw kunt installeren, zijn alle apps die je handmatig kunt wissen voortaan in de App Store als afzonderlijke download te vinden.

 

iOS 10 release

De iOS 10 release vindt deze herfst plaats. Ontwikkelaars kunnen nu al aan de slag, terwijl Apple later ook een publieke beta beschikbaar maakt. iOS 10 is op de meeste recente iOS-apparaten te installeren. Alleen de iPhone 4S wordt niet bijgewerkt; die is volgens Apple niet krachtig genoeg. Hieronder vind je een lijstje met alle toestellen die een iOS 10-update krijgen.

 • iPhone 5, iPhone 5C, iPhone 5S, iPhone SE, iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPhone 6S, iPhone 6S Plus
 • iPad Pro (12.9 en 9.7 inch)
 • iPad 2, iPad 3, iPad 4, iPad Air, iPad Air 2
 • iPad mini (eerste, tweede, derde en vierde generatie)
 • iPod touch (vijfde en zesde generatie)

iphoned.nl

Published On: 17-06-16|Categories: nieuws|

Deel dit bericht