Amerikaanse politici zijn bang dat het inschakelen van niet-Amerikaanse cloudproviders een risico kan zijn voor de veiligheid van overheidsdata. Obama wil dat departementen meer cloud gebruiken.

Dat heeft bij Afgevaardigden tot vragen geleid in de Homeland Security Committee, die commissie buigt zich over beveiligingsvraagstukken. In het werkgroepje Cybersecurity spraken vooral enkele Republikeinen zich bezorgd uit over de beheersing van en controle op overheidsdata en de angst voor cybercriminelen.

"Onze zorgen zijn dat de cloud een aantrekkelijk doel is voor hackers, criminelen, terroristen en 'foute' landen", zegt Dan Lungren, een Republikeinse Afgevaardigde uit Californië. "Met cyberspionage in elke sector van onze economie, is het stapelen van belangrijke informatie op één locatie een ware beveiligingszorg."

Andere leden van de werkgroep vragen zich af of overheidsinstellingen de diensten van buitenlandse cloudaanbieders moeten gebruiken. Ook is er de vraag wat er gebeurt als een cloudaanbieder failliet gaat.

Hoorzitting over cloud

De twijfels van de politici werden uitgesproken in een hoorzitting waarin experts uit de industrie hun mening konden geven. Een van hen, Greg Wilshusen die verantwoordelijk is voor informatiebeveiliging bij een overheidsinstelling, zei dat sommige geclassificeerde informatie niet zou mogen worden opgeslagen in de cloud. "Maar ik heb geleerd nooit nooit te zeggen", hield hij een slag om de arm toen hij door de Afgevaardigden erover werd doorgezaagd.

Technologie verandert snel. Wat nu niet verstandig lijkt te doen, kan over een aantal jaren volledig geaccepteerd zijn, voegde Wilshusen toe. "Maar het zal een ruime tijd duren voordat we met een gerust hart vertrouwelijke data in de cloud plaatsen."

Er waren ook uitgenodigde experts aanwezig die hun zorgen uitten. Sommige overheidsinstellingen toonden zich bezorgd over de vraag waar de data nu eigenlijk zal worden opgeslagen en of dat buiten de Amerikaanse landsgrenzen kan gebeuren. Lundgren zei tot besluit dat hij de voordelen van cloud computing wel ziet, maar ook de risico's. "Soms zijn de dingen te mooi om waar te zijn."

VS mag wel aan Nederlandse data komen

De Amerikaanse zorgen over de integriteit en veiligheid van data die wordt opgeslagen buiten de VS, komen nadat in Europa grote beroering is ontstaan over de toegang tot Europese (overheids)data die de Amerikaanse regering zichzelf kan verschaffen. Met een beroep op de Patriot Act kan de Amerikaanse regering graaien in data die wordt bewaard op servers van Amerikaanse it-bedrijven en cloudaanbieders, ondanks dat die servers op Europese grond staan.

Daarover praten de Nederlandse Tweede Kamer-leden volgende week tijdens een extra debat over de privacywet. Een aantal politieke partijen heeft al een motie aangekondigd om die toegang tot informatie over en van Nederlandse burgers door de Amerikanen, onmogelijk te maken. Dat kan onder meer door Amerikaanse bedrijven uit te sluiten van overheidsopdrachten.

www.webwereld.nl

Published On: 10-10-11|Categories: nieuws|

Deel dit bericht