De dominantie van Apple op de groeiende tabletmarkt neemt snel af. Het afgelopen kwartaal draaide op 27 procent van de verscheepte tablets op Android. Blackberry en HP doen nauwelijks mee.

Alhoewel Apple's iPad met 67 procent van de wereldwijde tabletmarkt nog steeds dominant is, komen de tablets met Android sterk opzetten.

Een jaar geleden had Apple met de iPad 1 nog de markt praktisch voor zich alleen met een marktaandeel van 96 procent. Maar Android is inmiddels goed voor 27 procent van de verscheepte tablets, meldt marktvorser Strategy Analytics.

Samsung 9 procent
De markt als geheel groeit enorm: van 4,4 miljoen verscheepte tablets in het derde kwartaal van 2010 tot 16,7 miljoen het afgelopen kwartaal. Vooral Apple en Android-fabrikanten profiteren daarvan. Andere tablets, zoals de Blackberry Playbook of HP's inmiddels gesneefde Touchpad komen nauwelijks in de statistieken terug.

De belangrijkste fabrikant van Android-tablets is Samsung, met momenteel 9 procent van alle verscheepte tablets. Daarachter hobbelen Acer, Motorola en Asus, maar daarvan zijn nog geen exacte cijfers, vertelt analist Thomas Kang aan Bloomberg

Honeycomb haastklus
Google gaf bij de introductie van Android Ice Cream Sandwich eerder deze week toe dat tabletbesturingssysteem Android Honeycomb een haastklus en 'noodoplossing' was. Vóór Honeycomb draaiden de Android-tablets een soort opgeblazen variant van de smartphoneversie van het OS.

Met Ice Cream Sandwich heeft Google de smartphone- en tabletvarianten van Android weer verenigd. Het is echter nog onduidelijk wanneer de eerste tablets met de nieuwste Android variant verschijnen.

Het besturingssysteem komt ook vanaf begin volgend jaar beschikbaar als upgrade voor bestaande tablets en smartphones, belooft Google.

Webwereld.nl

Published On: 21-10-11|Categories: nieuws|

Deel dit bericht