Apple brengt vrijdag de iPad mini en de vierde generatie van zijn iPad uit in Nederland. Voor het eerst behoort Nederland tot de eerste golf landen waar iOS-producten uitkomen. De afgelopen jaren volgde een release in Nederland steevast na die in de VS en Duitsland.

Sinds vorige week vrijdag is het mogelijk om de iPad mini en iPad 4 voor te bestellen, maar veelal duurt het bij nieuwe Apple-producten langer voordat ze geleverd worden als mensen ze online voorbestellen dan als mensen ze op de releasedatum in de winkel halen: Apple legt een hoop voorraad bij zijn eigen winkels, waarvan er sinds dit jaar een in Amsterdam is.

De iPad mini is een kleinere variant op de Apple-tablet met 7,9"-scherm. De tablet heeft in tegenstelling tot veel andere Apple-producten geen retina-scherm met een hoog aantal pixels per inch, maar de ips-lcd heeft dezelfde ppi van 163 als de iPhone 3G uit 2008 en 3GS uit 2009. De resolutie is 1024×768 en het scherm is volgens iFixit gemaakt door Samsung. De processor in de iPad mini is een A5.

Hoewel dat op papier dezelfde is als in de iPad 2 en iPhone 4S, blijkt dat in de praktijk een iets andere soc. Waar de socs voor de iPhone 4S op 45nm worden gemaakt, is voor de iPad Mini net als bij een nieuwe variant van de iPad 2 gebruik gemaakt van een 32nm-procedé, zegt Chipworks. 

De tablet kost in zijn goedkoopste versie 329 euro, vier euro minder dan de huidige laagste prijs voor een iPad 2. Naast de iPad mini komt ook de iPad 4 of iPad Retina uit. Deze is uiterlijk gelijk aan de vorige iPad, maar heeft een A6X-soc met cpu's met Apples eigen Swift-microarchitectuur. Bovendien is de 30-pins connector ingeruild voor een Lightning-connector en kan de frontcamera beelden schieten in een hogere resolutie.

Tweakers.net

Published On: 02-11-12|Categories: nieuws|

Deel dit bericht