Na lang steggelen en dreigen door de Consumentenbond heeft Apple nu stilletjes zijn garantievoorwaarden aangepast. De Nederlandse garantie is breder en langer.

De producten die Apple verkoopt vallen nu eindelijk onder Nederlands garantierecht. Apple heeft de afgelopen dagen stilletjes de site aangepast, tipte een Webwereld-lezer.

Op de site staat nu: "Als je een product van Apple koopt, geldt naast de dekking die je volgens de beperkte garantie van Apple van één jaar en het optionele AppleCare Protection Plan hebt, ook nog de bescherming die je op grond van het Nederlands consumentenrecht geniet."

Rechtszaak en lobby
De crux zit hem in het laatste stuk, omdat het Nederlandse wettelijke garantie uitgebreider dan die van Apple zelf. Eerder weigerde Apple de garantievoorwaarden aan te passen, en stelde dat de eigen garantieregels beter waren. Na veel druk van de Consumentenbond en een rechtszaak in Italië, die Apple verloor, beloofde het concern beterschap.

Het kwam met een nieuwe pagina, waar het refereerde aan de garantieregels voor de EU. Maar de Consumentenbond was niet tevreden, omdat de Nederlandse garantie verder gaat dan de Europese. In de EU geldt een minimum garantie van twee jaar, maar in Nederland is die duur in principe onbeperkt.

Garantie breder en langer
Apple beloofde half april aan de Nderlandse garantieregels te voldoen, maar er veranderde niets. Tot dit weekend. Nu meldt het techconcern dat de garantierechten voor Nederlandse Apple-klanten "geen vaste duur" hebben. Wel moet de klant het gebrek binnen 2 maanden na ontdekking aan de verkoper melden.

Ook is de Nederlandse garantiedekking breder. Bieden de EU regels alleen garantie in het geval van gebreken ten tijde van de levering, in Nederland is de "dekking voor gebreken afhankelijk van redelijke verwachtingen van consument", meldt Apple. Die gebreken kunnen dus ook later optreden.

"Apple

Screenshot van Nederlandse garantie versus Apple-garantie.

Bond voorzichtig blij
De Consumentenbond reageert voorzichtig blij met de aanpassing van Apple, al houdt woordvoerster Babs van der Staak nog een slag om de arm. "Ik kan het zelf niet beoordelen, maar het ziet er goed uit. Mooi! Als de informatie klopt is dit goed nieuws voor de Nederlandse consument", aldus van der Staak. "Onze juristen kijken er nu naar. Later vandaag komen we nog met een formele en gedetailleerde reactie."

Webwereld

Published On: 21-05-12|Categories: nieuws|

Deel dit bericht