Apple heeft aangekondigd dat de nieuwste versie van zijn OS X-besturingssysteem, Mavericks, gratis verkrijgbaar is. Mavericks brengt onder andere finder-tabs, tags, Maps en iBooks naar het OS. Daarnaast zijn er verbeteringen bij Safari, notificaties, calendar en de accuduur.

Apple heeft voor het eerst een nieuwe OS X-versie gratis gemaakt. De software is vanaf dinsdag zonder extra kosten door Lion-, Mountain Lion- en Snow Leopard-gebruikers te downloaden via de Mac App Store. De software is als ware het een app te downloaden en te installeren.  OS X Server 3.0 heeft Mavericks nodig en is in de Mac App Store te krijgen voor 17,99 euro.

De nieuwe OS X-versie brengt een aantal zichtbare en een reeks minder zichtbare functionaliteiten naar het besturingssystemen. Een van de meest zichtbare toevoegingen is tabs bij de Finder. De gebruiker kan meerdere tabs in een enkele Finder-venster openen en ook afzonderlijke vensters bij tabs onderbrengen zodat ze in een enkel venster gegroepeerd worden.

Het terugdringen van energieverbruik is een belangrijke factor geweest bij het ontwikkelen van Mavericks. Zo gaat het OS Timer Coalescing bevatten, waarbij de mate van activiteit van de software meer in lijn is gebracht met cpu-activiteit. De activiteit van de cpu zou hierdoor met 72 procent kunnen worden teruggebracht. Apple claimt dat je met een MacBook Air met Haswell-processor en Mavericks een uur langer kan webbrowser en 90 minuten langer iTunes kan gebruiken dan op met Lion. Delen van het werkgeheugen die niet gebruikt worden, comprimeert Mavericks, zodat 6GB aan data in 4GB ram past. Mavericks maakt beter gebruik van de gpu van de processor en kan geheugen dynamisch toewijzen aan de videochip.

Een vernieuwing om items binnen de software te organiseren is de mogelijkheid om te taggen. Hiermee kan de gebruiker eenvoudig bestanden groeperen door er een of meerdere steekwoorden aan te koppelen en ook zijn items op deze manier eenvoudig te vinden in combinatie met de zoekfunctie.

De iBooks Store is nu onderdeel van OS X en boeken die gekocht zijn voor de iPad, iPhone of iPod verschijnen automatisch ook op Mac-systemen met het OS. Daarnaast is ook Maps nu onderdeel van Apples besturingssysteem. De plattegronddienst van Apple is geïntegreerd in Mail, Contacts en Calendar.

Apple heeft de weergave op meer dan één beeldscherm uitgebreid bij Mavericks. De gebruiker kan onder andere programma's met een enkele klik op een ander scherm openen. Ook is Mission Control geoptimaliseerd voor gebruik met meerdere schermen, waarbij de gebruiker de miniatuurweergave naar andere schermen kan slepen. Op elk scherm is de menubar en de dock op te roepen, wat bij Lion nog niet zo was.

De zijbalk met notificaties is uitgebreid en toont meldingen van sites ook als Safari niet draait, terwijl ook iOS-notificaties getoond worden. De prestaties van Safari zelf zijn verbeterd en het stroomverbruik is teruggebracht. Dit gebeurt onder andere met App Nap: de browser zet apps die de gebruiker niet gebruikt in een soort slaapstand.

De dienst iCloud Keychain moet de veiligheid verbeteren. Apple biedt de mogelijkheid wachtwoorden voor verschillende diensten op te slaan bij iCloud-opslagaccounts. De wachtwoorden worden versleuteld via 256bit aes-encryptie en zijn via meerdere apparaten op te vragen.

Tweakers.net

Published On: 22-10-13|Categories: nieuws|

Deel dit bericht