Apple heeft in allerijl de nieuwste security-update gepatcht voor de vorige versie van Mac OS X. Gebruikers van Snow Leopard zagen oudere apps ineens crashen.

Tegelijk met de grote update voor Mac OS X Lion (versie 10.7) is er afgelopen week een security-update verschenen voor Snow Leopard (10.6). Dat pakket patches voor de vorige OS X-versie blijkt niet goed getest, wat Apple tot een spoedpatch heeft gedwongen.

Snel gefixt

Versie 1.1 van van Security Update 2012-001 voor Snow Leopard is afgelopen vrijdag opgedoken. Het was nog niet meteen te vinden op de downloadpagina van Apple, maar werd wel aangeboden via de automatische updates voor het besturingssysteem.

De oorspronkelijke eerste versie van het patchpakket laat oudere OS X-applicaties vastlopen of zorgt voor andere gebruiksproblemen. Het gaat om oudere programma's die oorspronkelijk voor PowerPC-processors zijn geschreven. De update wijzigt namelijk enkele systeembestanden in Snow Leopard wat ook de ingebouwde applicatie-conversielaag Rosetta raakt.

Dat OS X-component laat PowerPC-applicaties draaien op Macs met Intel-processors. Rosetta is niet aanwezig in Lion. Na installatie van de brakke security-update voor Snow Leopard lopen sommige applicaties vast, terwijl andere problemen hebben met de positie van de cursor, en weer andere kunnen niet langer printen.

De 'slachtoffers'

Onder de getroffen programma's bevinden zich Microsoft Word 2004 en Excel 2004, oudere Adobe-pakketten zoals Acrobat Pro 7 en Photoshop CS2, en opmaakpakket QuarkXpress 6.5. Daarnaast ook het veelgebruikte Amerikaanse boekhoudpakket Quicken 2007 en de oudere mailprogramma's Eudora en Microsoft Entourage.

Webwerelds Amerikaanse zustersite MacWorld meldt dat ook Apple's eigen kantoorpakket AppleWorks wordt geraakt door security-update 2012-001. Gebruikers bevestigen dat de gepatchte update de applicatieproblemen verhelpt.

webwereld.nl

Published On: 06-02-12|Categories: nieuws|

Deel dit bericht