Apple heeft op een eigen evenement de iPad Air gepresenteerd. De grote iPad is ontworpen als de iPad mini en is een stuk dunner en lichter dan de vorige iPad Retina. Hij is vanaf 1 november in Nederland te koop. Ook komt er een nieuwe iPad mini.

De iPad Air behoudt zijn 9,7"-scherm met een resolutie van 2048×1536 pixels. De Air heeft een nieuw ontwerp, waardoor de bezels aan de zijkanten kleiner zijn dan aan de boven- en onderkant. Hij lijkt op de iPad mini van vorig jaar en de vorige maand gepresenteerde iPhone 5s. De tablet is 7,5mm dik, dunner dan de 9,4mm van de vorige grote iPad. De nieuwe iPad weegt rond 450 gram, bijna 200 gram minder dan de vorige versie, en komt uit in wit/zilver en zwart/grijs.

De grote iPad loopt op een A7-soc van Apple zelf. Daarbij heeft de soc twee processorkernen op ARMv8-architectuur, met een core die Apple zelf Cyclone noemt. De gpu komt waarschijnlijk net als bij de soc van de iPhone 5s uit de PowerVR Rogue-serie. Ook de M7-chip voor het bijhouden van de input van bewegingsensoren, het kompas en de accelerometer zit in de iPad Air. De nieuwe iPad heeft ondersteuning voor 802.11n-wifi, maar ontbeert ondersteuning voor 802.11ac, iets wat de nieuwe MacBook Pro's wel hebben.

De fabrikant presenteerde ook een nieuwe iPad mini. Die krijgt nu ook een Retina-scherm met een resolutie van 2048×1536 pixels. Dat is dezelfde resolutie als de iPad Air. Het scherm van de iPad mini telt nu 326 pixels per inch, net als iPhones van de laatste jaren. De iPad mini krijgt dezelfde A7-soc als de iPad Air. 

De iPad Air gaat in Nederland 479  euro kosten. De versie met 4g-ondersteuning kost 129 euro meer. Hij is vanaf 1 november in Nederland te koop.

De nieuwe versie van de iPad mini komt in november uit en gaat 389 euro kosten in Nederland. De oudere iPad mini daalt in prijs naar 289 euro en blijft op de markt. Apple houdt de iPad 2 in de verkoop. De tablet van 2,5 jaar oud kost nog momenteel vanaf 340 euro in Nederlandse winkels, maar de adviesprijs is 379 euro. De iPad 3 was al verdwenen, de iPad 4 zal ook van de markt verdwijnen.

Apple maakte ook bekend dat er in de App Store voor iOS een miljoen apps staan. Die apps zijn in totaal 60 miljard keer gedownload. Bijna de helft daarvan, 475.000, zijn geoptimaliseerd voor het gebruik met iPads.

 

 "Apple

Tweakers.net

Published On: 22-10-13|Categories: nieuws|

Deel dit bericht