Apple lanceert een online dienst waarmee gebruikers hun bestanden, zoals foto's, muziek, e-mail, adreslijsten en video's, automatisch kunnen synchroniseren tussen al hun Apple-apparatuur.

Gebruikers kunnen bijvoorbeeld op hun iPhone een liedje beluisteren dat ze eerder via hun Mac hebben gekocht in Apples muziekwinkel iTunes, of op hun computer een e-mailadres toevoegen aan hun adresboek, waarna dat automatisch ook op hun iPhone en hun iPad verschijnt.

Ook muziek die gebruikers niet via iTunes hebben aangeschaft, maar hebben geïmporteerd van cd's, kan via de nieuwe dienst iCloud beschikbaar worden gemaakt op alle aangesloten apparaten. Voor dat onderdeel, iTunes Match, moet de gebruiker 25 dollar per jaar betalen. Voor de rest is iCloud gratis.


MobileMe
iCloud vervangt MobileMe, een eerdere clouddienst van Apple die bij de lancering kampte met veel technische problemen, en die 99 dollar per jaar kostte. De nieuwe dienst zorgt er voor dat bestanden en applicaties op alle Apple-apparatuur van de gebruiker beschikbaar zijn.

Het technologiebedrijf presenteerde iCloud maandagavond (Nederlandse tijd) tijdens een bijeenkomst voor ontwikkelaars in San Francisco.

Daar gunde Apple-topman Steve Jobs het publiek ook alvast een blik op de aankomende nieuwe versies van de besturingssoftware van de iPhone en de iPad (iOS 5), en van de Mac-computers (Mac OS X 10.7 Lion).

iOS
Het nieuwe besturingssysteem voor de iPhone en de iPad, iOS, is uitgebreid met veel nieuwe functionaliteit. Zo zijn webbrowser Safari, mailprogramma Mail en de software voor de camera verbeterd, is Twitter geïntegreerd in het systeem, en kan de telefoon of de iPad straks lijstjes bijhouden en herinneringen versturen.

Die kunnen niet alleen afhankelijk zijn van de tijd, maar ook van andere context. Zo is het mogelijk om een herinnnering in te stellen om iemand te bellen zodra de gebruiker op een bepaalde plek arriveert.

Ook is voor gebruik van de iPhone of de iPad niet langer een computer met iTunes nodig. Voorheen kon het apparaat alleen via dat programma worden geactiveerd en geüpdate, maar dat gaat in de nieuwe versie draadloos.

Verder is het nieuwe systeem, dat in de herfst beschikbaar komt, uitgerust met een berichtenapplicatie, iMessage, waarmee gebruikers van iPhones en iPads elkaar via internet tekstberichten, foto's of video's kunnen sturen, of een groepschat kunnen houden. Daarmee lijkt Apple de concurrentie aan te gaan met bestaande populaire alternatieven als WhatsApp en Ping.

Max OS X Lion
Mac OS X 10.7 Lion, zoals de volledige naam luidt van het nieuwe besturingssysteem voor Mac-computers, lijkt sterker dan zijn voorgangers op iOS, de mobiele software die gebruikt wordt op de iPhone en de iPad. Zo kunnen gebruikers van de nieuwe versie gebruik maken van 'multitouch' om bijvoorbeeld met het trackpad van hun laptop door foto's heen te bladeren, of met twee vingers dubbelklikken om in te zoomen.

Ook kunnen gebruikers hun software rangschikken en starten vanuit een rooster, LaunchPad gedoopt, precies zoals op de iPhone.

Daarnaast slaat Lion voortaan documenten altijd automatisch op. Het systeem bewaart daarbij automatisch verschillende versies, zodat het gemakkelijk is om terug te gaan naar een oudere.

AirDrop
Met de nieuwe functionaliteit AirDrop wordt het gemakkelijker om bestanden te delen met vrienden of collega's die gebruikmaken van hetzelfde netwerk. Daarvoor hoeft het bestand alleen naar de foto van de ontvanger te worden gesleept. Het wordt dan automatisch naar diens computer verzonden.

De software kan straks alleen worden gekocht via de Mac App Store, de online softwarewinkel van het bedrijf. Amerikaanse gebruikers betalen daarvoor dertig dollar. Mac OS X Lion is vanaf juli verkrijgbaar.

Nu

Published On: 07-06-11|Categories: nieuws|

Deel dit bericht