Apple verdedigt het label 'WiFi + 4G' op de nieuwe iPad ook in landen waar helemaal geen 4G is. Het 3G-netwerk van de Australische operator Telstra is zo snel, het is feitelijk 4G, claimt Apple.

Apple is niet van plan om zomaar toe te geven aan klachten en rechtszaken over misleidende 4G-marketing van de nieuwe iPad. In Australië stelt het nu tegenover de rechtbank dat het 3G-netwerk van Telstra, de operator waarmee Apple samenwerkt, eigenlijk net zo goed is als 4G, meldt The Australian.

Misleidende reclame
Eerder kwam de iPad-maker al met een gebaar: ontevreden Australiërs mochten hun iPad inruilen. Maar de consumentenautoriteit ACCC zette zijn rechtszaak over consumentenbedrog door. Apple heeft bewust misleidende reclame voor iPad en 4G gemaakt, terwijl de nieuwe iPad de 4G-netwerken in Australië helemaal niet kan gebruiken.

De opvolger van de iPad 2 kan namelijk alleen met 4G-netwerken overweg in de 700 en 2100 MHz-band. Australische 4G werkt op 1800 MHz, wat de 4G-chips in de nieuwe iPad niet aankunnen. Vooralsnog werkt 4G op de iPad alleen bij enkele operators in de Verenigde Staten en Canada.

'Net zo snel als 4G'
"De iPad met 'WiFi + 4G' voldoet aan de beschrijving van 4G als het aankomt op datasnelheid", stelt Apple tegenover de Australische rechter. "Het biedt voor Australiërs een superieure dienst en snelheid, maar dat betekent niet dat het compatibel is met een specifiek 4G-netwerk van een specifieke operator."

Het is afwachten wat de rechter van deze redenering vindt. Gaat het om datasnelheid, of gaat het om de technische standaarden? Feit is wel dat in de VS de mobiele operators, in elk geval T-Mobile, '4G' ook gebruiken puur als marketingterm, terwijl het netwerk feitelijk een 3G-variant (HSPA+) is.

Los modem voor echte 4G
Ondertussen is Telstra met een andere oplossing gekomen. Het biedt een los modem waardoor de iPad-eigenaar alsnog gebruik kan maken van het echte 4G-netwerk op de 1800MHz-band.

Webwereld

Published On: 23-04-12|Categories: nieuws|

Deel dit bericht