Het U.S. Patent and Trademark Ofice heeft bekendgemaakt dat Apple een patent zoekt op gezichtsherkenning. Apple claimt dat zijn oplossing anders is dan wat er al op de markt is op dit vlak.

In de patentaanvraag zet Apple zijn methode van gezichtsherkenning naast 'robuuste' oplossingen, die zo veel rekenkracht vergen dat een mobiele telefoon erop vast zou lopen – en dus kennelijk bedoeld zijn om gezichten te matchen met beeldbestanden in grote databases, al zegt Apple dat niet met zoveel woorden – en beveiligingsvarianten van gezichtsherkenning die nogal kieskeurig zijn op het punt van de belichting van hun onderwerp.

Apple stelt daar 'laagdrempelige gezichtsherkenning' als aparte en dus patenteerbare – oplossing naast. De techniek is bruikbaar onder uiteenlopende lichtomstandigheden, zonder een te zware belasting van het systeem uit te lokken, claimt Apple.

Wat het nut ervan is, laat Apple in het midden. Waarschijnlijk is de techniek vooral bedoeld om onderscheid te kunnen maken tussen verschillende gebruikers van hetzelfde apparaat, en automatisch de instellingen te kiezen die een gebruiker heeft aangebracht.

Toepassing voor beveiliging van de iPhone of iPad lijkt, gezien het afzetten van dit patent tegen beveiligingsvarianten, minder waarschijnlijk. Daarvoor zijn dit soort laagdrempelige oplossingen niet geschikt. De Galaxy Nexus, die dankzij Android 4.0  al gezichtsherkenning biedt, bleek onlangs voor het lapje te houden met een foto van de eigenaar. Google waarschuwt ook dat gezichtsherkenning een minder betrouwbare beveiligingsmethode is dan een pincode of wachtwoord.

Automatiseringgids

Published On: 30-12-11|Categories: nieuws|

Deel dit bericht