Het lijkt Apple ernst om zijn producten uit te rusten met zonnecellen voor de energielevering. De leverancier onderzoekt met producenten van zonnepanelen in Taiwan de technische mogelijkheden.

Dat Apple toekomst ziet in toestellen die via zonnecellen voorzien in de eigen energieleverantie, is bekend sinds 2008. In dat jaar deed de leverancier een patentaanvraag bij de US Patent and Trademark Office waarbij een claim werd gelegd op het idee mobiele producten te voorzien van zonnepaneeltjes. Apple blijkt vier patenten te hebben op het gebruik van zonne-energie. Het vierde patent is begin dit jaar aan Apple toegekend.

Verdere ontwikkeling nodig
Het patent dat in 2008 werd ingediend was niet specifiek zodat de technische details niet duidelijk werden. In het aangevraagde patent, genaamd 'Solar cells on portable devices' wordt het zo omschreven: "Nadat het apparaat is voorzien van toetsen, een display en een gebied om het apparaat vast te kunnen houden, blijft er een zeer klein gebied over voor zonnecellen."

En daar zit hem dan ook de crux. Ook de Taiwanese leveranciers weten nog niet helemaal hoe ze een dergelijk klein oppervlak met zonnecellen efficiënt genoeg moeten maken om daadwerkelijk nut te hebben. Minizonnepanelen hebben nog wel wat verdere ontwikkeling nodig, zeggen zij, voordat het werkelijk op grote schaal kan worden gebruikt.

Samsung
Samsung brengt volgende maand wel al een tablet op de markt die voorzien is van een zonnepaneel waarmee de tablet wordt bijgeladen als hij in het daglicht wordt gebruikt, de batterij gaat hierdoor minder snel leeg. Het gebruik van de batterij wordt hiermee verlengd van negen naar veertien uur. Het zonnepaneel beslaat vrijwel de gehele schermklep van de netbook en is dus groter dan wat er mogelijk is met een smartphone of tablet.

Webwereld

Published On: 27-07-11|Categories: nieuws|

Deel dit bericht