DEN HAAG – De Belastingdienst waarschuwt dinsdag voor valse e-mails die afkomstig lijken te zijn van banken. Consumenten wordt gevraagd 1000 euro over te maken.

Omdat dit voor zover bekend de eerste keer is dat de naam van de Belastingdienst bij dit soort activiteiten misbruikt wordt, kan de situatie niet vergeleken worden met eerdere klachten.Een woordvoerder van de Belastingdienst laat weten dat er al enkele tientallen meldingen zijn binnengekomen. "En nog veel meer mensen zullen de mail gewoon hebben verwijderd."

Eind juni kwamen de eerste meldingen van valse e-mails binnen die afkomstig zouden zijn van ABN AMRO. Kort daarop kwamen ook meldingen binnen van valse e-mails van Rabobank en ING. De woordvoerder sluit niet uit dat er ook valse e-mails namens andere banken zijn verzonden.

Twee varianten

Er zijn twee varianten van de e-mail in omloop. In de eerste mail lijkt het alsof de bank een rekeningnummer geblokkeerd heeft op last van de Belastingdienst. Als er 1000 euro wordt overgemaakt, wordt de blokkade opgeheven.

De tweede versie stelt dat er een bedrag moet worden overgemaakt vanwege een spoedlevering van de Belastingdienst.

Valse sites

Vorige week waarschuwde de organisatie nog voor sites die adverteren met betaalde telefoonnummers om te worden doorverbonden met de Belastingtelefoon. Deze dienst is gratis beschikbaar.

Een aantal valse sites zou erg op de echte site van de Belastingdienst lijken.

Nu.nl

Published On: 10-07-12|Categories: nieuws|

Deel dit bericht