De socialenetwerksite Facebook zal bij zijn beursgang worden gewaardeerd op 75 tot 100 miljard dollar (57 tot 76 miljard euro).

Facebook gaat waarschijnlijk komende woensdag een aanvraag indienen voor een beursgang. Dat meldde de zakenkrant The Wall Street Journal vrijdag op basis van bronnen rond de zaak.

Facebook selecteert waarschijnlijk de Amerikaanse zakenbank Morgan Stanley als de belangrijkste begeleider bij de beursgang, aldus de krant. Ook de zakenbank Goldman Sachs zou een belangrijke rol spelen bij de emissie.

De beursgang van de meest populaire socialenetwerksite ter wereld wordt gezien als een van de hoogtepunten op Wall Street dit jaar. Naar verwachting wil Facebook 10 miljard dollar ophalen met de gang naar de beurs. Dat zou dan de op drie na grootste Amerikaanse beursgang zijn, na Visa, General Motors en AT&T Wireless, aldus de krant.

McDonald's

Met een marktwaarde van 100 miljard dollar zou Facebook vrijwel gelijk zijn aan hamburgerketen McDonald's. Google is 186 miljard dollar waard en Apple 415 miljard dollar.

Facebook heeft wereldwijd circa 800 miljoen gebruikers, van wie een half miljard mensen dagelijks inlogt. De jaarlijkse omzet wordt geschat op ongeveer 5 miljard dollar. Dit geld wordt vooral verdiend met onlineadvertenties.

Topman Mark Zuckerberg gaf onlangs in een interview aan niet dagelijks bezig te zijn met een beursgang. Maar het bedrijf moet volgens Zuckerberg wel goede mensen kunnen aantrekken die eventueel gecompenseerd kunnen worden met aandelen of opties.
http://www.nu.nl/internet/2726250/beurswaarde-facebook-ruim-75-miljard.html

Published On: 30-01-12|Categories: nieuws|

Deel dit bericht