AMSTERDAM – Softwaremaker Oracle komt binnenkort met een update die een kritieke beveiligingsfout in Java moet verhelpen.

Door het beveiligingslek kunnen hackers inbreken in pc's en malware installeren. Volgens The Next Web wordt het lek al gebruikt door hackers om zogenoemde 'ransomware' te installeren. Dat is malware die de computer blokkeert en vraagt om een groot geldbedrag om documenten weer beschikbaar te maken.Tegenover persbureau Reuters wilde Oracle nog niet precies zeggen wanneer het lek wordt hersteld.

Apple heeft Java inmiddels uitgeschakeld op alle Macs. Ook in Firefox staat Java standaard uitgeschakeld. Mozilla heeft de 'click to play'-functie aangezet, waardoor gebruikers het programma handmatig moeten starten op websites die Java gebruiken.

Uitschakelen

Vrijdag waarschuwde het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid al voor het lek. Het ministerie riep computergebruikers op om Java zo snel mogelijk uit te schakelen.

Java, dat voornamelijk wordt gebruikt voor interactieve elementen in webpagina's, staat op honderden miljoenen computers ter wereld geïnstalleerd. Daarom is het voor hackers zeer aantrekkelijk om beveiligingsfouten in de software uit te buiten.

Volgens antivirusbedrijf Kaspersky was Java in 2012 de meest onveilige software ter wereld. Zo'n 35 procent van de kritieke beveiligingslekken op pc's zou erdoor veroorzaakt worden.

Nu.nl

Published On: 15-01-13|Categories: nieuws|

Deel dit bericht