Naast iOS, Android, Blackberry en Windows Phone komen er meer alternatieven voor je smartphone.
Er is niet veel diversiteit te vinden op de markt van besturingsystemen voor je smartphone. Android en iOS pakten samen 90 procent van de markt voor nieuwe smartphones in het laatste kwartaal van 2012. Android alleen kon toen al op 70 procent rekenen. Het aandeel van Windows Phone en Blackberry is op dit moment nog klein. In 2013 komen er nieuwe spelers op de markt: Firefox OS, Tizen en Ubuntu.
Firefox OS
We kennen Firefox uiteraard van zijn populaire webbrowser, maar of het mobiele besturingssysteem dezelfde impact kan hebben, is nog onzeker. Mozilla, het bedrijf achter Firefox, ging onlangs al in de aanval tegen iOS en Android en wil de markt van mobiele platformen opengooien. “In plaats van een of twee spelers die content toelaten in de vorm van apps zouden er meer appstores, meer platformen en meer services moeten zijn voor de gebruiker”, aldus Gary Kovacs, CEO van Mozilla op de site van Ars Technica.
Met Firefox OS lijkt Mozilla zich in eerste instantie te richten op budgetsmartphones. Fabrikanten als Alcatel, ZTE, LG, Huawei en Sony staan al klaar om het mobiele besturingssysteem te gebruiken. En Mozilla krijgt niet alleen steun van fabrikanten; er staan wereldwijd achttien telecomproviders klaar om de samenwerking aan te gaan en dat aantal is indrukwekkend te noemen. Maar ondanks de steun van verschillende fabrikanten en providers blijft het moeilijk om te vechten tegen iOS en Android. Mozilla probeert het in ieder geval met een tactiek die ervoor moet zorgen dat gebruikers in opkomende economieën als Brazilië, Mexico en Polen eerst gewend raken aan Firefox OS. In Nederland is het daarom nog wachten op de eerste toestellen.
Tizen
Er waren heel wat initiatieven nodig om uiteindelijk bij het besturingssysteem Tizen te komen. Delen van Nokia’s mobiele platform Meego en Samsungs Bada zullen uiteindelijk overvloeien in Tizen, dat wordt geleid door de Tizen Association. Voornaamste spelers in de organisatie zijn Samsung en chipmaker Intel, maar net zoals bij Firefox zijn er ook al een aantal geïnteresseerde telecomproviders aangesloten.
Tizen gaat dit jaar waarschijnlijk als eerste het licht zien op de Aziatische markt waar Samsung samen met de Japanse telecomprovider NTT Docomo een smartphone op de markt gaat brengen. En aangezien het Duitse Vodafone, France Telecom en het Spaanse Telefónica zich ook hebben aangesloten bij de Tizen Association lijken stappen op de Europese markt een kwestie van tijd.
Tizen wil meer kansen en flexibiliteit bieden voor providers die op het nieuwe platform ook hun eigen diensten en opties kwijt zouden kunnen. Google maakt zich in ieder geval al wat zorgen om Samsung. De Zuid-Koreaanse fabrikant verkoopt ongeveer 40 procent van het aantal toestellen dat op Android draait. En dat zorgt toch voor een stevige stoel aan de onderhandeltafel bij Google. Met de komst van Tizen zou het zomaar kunnen gebeuren dat Samsung aan het hoofd van de tafel gaat zitten.
Ubuntu Touch
Het grote verschil met Firefox OS en Tizen is dat Ubuntu tot nu toe geen enkele steun krijgt van smartphonefabrikanten of telecomproviders. Het mobiele besturingssysteem van de Britse ontwikkelaar Canonical moet het vooral hebben van de community die al bekend is met het Ubuntu besturingssysteem voor op pc’s.
Ubuntu Touch is op dit moment vooral geschikt voor Google’s Nexus-serie, maar bij Canonical zijn ze druk bezig met ondersteuning voor meerdere toestellen. Het mobiele platform zit in ieder geval vol met besturing via gebaren en kreeg op het Mobile World Congress van CNET de ‘Best in Show’ prijs mee naar huis. Qua userinterface zit het dus wel goed voor Ubuntu Touch, maar de doelgroep kan zomaar eens te klein zijn om wat te kunnen betekenen op de markt.
Kans van slagen?
Als Windows Phone het al moeilijk heeft om op te boksen tegen de mobiele platformen van Apple en Google, hebben de bovengenoemde spelers dan toch wel een kans om wat marktaandeel af te snoepen van iOS en Android? Makkelijk gaat dat zeker niet worden, maar met Firefox OS en Tizen is er wel een trend te zien die meer inspraak brengt voor telecomproviders. En die telecomproviders zien op dit moment geen percentage van app-aankopen via Android en iOS in hun zak belanden. Of inmenging van providers een goed plan is voor de consument is nog maar de vraag. Apps afrekenen via een maandelijks factuur lijkt mij best handig, maar andere extra services die providers via een besturingssysteem aan gaan bieden moeten wel in het voordeel zijn van de consument en niet zijn gericht op meer controle.
Ubuntu Touch slaat een heel andere weg in en is vooral op de gebruiker gericht. Maar op dit moment is het de bedoeling dat je je huidige mobiele besturingssysteem vervangt door Ubuntu. Iets wat voor doorsnee consumenten waarschijnlijk een stap te ver gaat. In 2014 moeten de eerste toestellen met Ubuntu Touch verschijnen, maar welke fabrikanten er achter het platform staan, is nog niet bekend.
Qua verzameling spelers staat Tizen momenteel als sterkst in de markt. Samsung had in 2012 een aandeel van 20 procent op de markt van mobiele toestellen en blijft zo topspeler. Als ze het voor elkaar krijgen met Intel en andere samenwerkingen een degelijk platform neer te zetten, hebben ze de beste uitgangspositie van de drie.
Meer diversiteit op de markt van mobiele besturingssystemen is geen slechte ontwikkeling. Alhoewel, hoe gaan ze dat doen met apps? Ontwikkelaars kiezen vaak eerst voor Android en/of iOS als ze een app uitbrengen en daarna is het nog maar de vraag of andere platformen aan bod komen. Firefox, Tizen en Ubuntu bieden allemaal de mogelijkheid om apps te maken voor hun specifieke platform, ook wel native apps genoemd. Maar alle drie zetten ze ook in op de webapp: een app die je gebruikt in je browser en gebruikmaakt van HTML5. Webapps kunnen zo op elk mobiel platform draaien. En hoewel er nog wat restricties zijn voor webapps zou de leus “There’s a Web for that” de bekende slogan van Apple wel eens over kunnen gaan nemen in de komende jaren.
Hoe dan ook, het lijkt er op dat consumenten binnenkort meer keus gaan krijgen. En dat is meestal goed nieuws.
Bright