De bèta van Windows 8, die net twee maanden oud is, wordt minder gebruikt dan de proefversie van Windows 7 in zijn beginperiode. Dit blijkt uit cijfers van analysebedrijf Net Applications.

Net Applications houdt onder meer bij welke besturingssystemen consumenten gebruiken als ze online gaan. Vorige week gebruikte 0,11 procent van de computergebruikers Windows 8 Consumer Preview, ten opzichte van de 0,26 procent van Windows 7 begin 2009. Deze cijfers geven een aanzienlijke interessedaling aan ten opzichte van de vorige Windows-versie.

Windows 7 groeit nog

Microsoft was niet bereikbaar om een verklaring te geven voor het verminderde enthousiasme voor zijn nieuwe besturingssysteem in vergelijking met de voorganger. Het marktaandeel van de proefversie is zo klein dat Net Applications het gebruik ervan in de metingscategorie van Windows-pc's afrondt naar nul procent.

Onlangs maakte Microsoft nog bekend dat de huidige versie van zijn besturingssysteem, Windows 7, een flinke groei doormaakt. Dat betreft vooral de zakelijke markt. Volgens de softwaremaker gebruikt nu veertig procent van alle bedrijven dit besturingssysteem.

Forse interfacewijziging

Bedrijven migreren momenteel op grote schaal naar de meest recente versie van Microsofts OS. De aankomende opvolger Windows 8 houdt een forse interfacewijziging in. Gebruikers krijgen vanaf dan de Metro-omgeving (de tegelstructuur die Windows Phone gebruikt) voor hun neus. Deze touch-gerichte interface is dan de standaard voor zowel tablets als pc's.

Het is nog niet officieel bekend wanneer Windows 8 beschikbaar zal zijn. Bij Vista en Windows 7 verscheen de uiteindelijke versie van het besturingssysteem ongeveer negen maanden na de bètaversie. De Windows 8 Consumer Preview kwam in februari uit en daarom verwachten analisten dat Windows 8 zo rond het eind van het jaar uitkomt. De softwaremaker heeft dus nog even de tijd om belangstelling te kweken bij consumenten en bedrijven. In juni verschijnt nog een laatste testversie, die Microsoft Release Preview noemt.

Update:

Microsoft wil niet inhoudelijk reageren op vragen van Webwereld naar het bètagebruik van de volgende Windows-versie. De softwarereus verwijst wel naar een twitterbericht van het ontwikkelteam dat de nieuwe versie bouwt. De ontwikkelaars stellen dat de Windows 8-bèta meer dan twee keer zoveel wordt gebruikt dan de bèta van Windows 7 in dezelfde periode.

Webwereld

Published On: 01-05-12|Categories: nieuws|

Deel dit bericht