De politiecapaciteit ligt momenteel te laag om veel zaken van cybercrime, zoals aanvallen op de online banksector, op te lossen.

Het team High Tech Crime van de Nationale Politie herkent zich in het beeld dat er momenteel te weinig capaciteit is om veel zaken met cybercrime op te lossen. Er zijn vaak voldoende aanknopingspunten om een zaak te beginnen, maar deze blijft liggen omdat er niet voldoende politiecapaciteit is. Dat blijkt uit het rondetafelgesprek donderdagmiddag over online betalingsverkeer met de Tweede Kamer.

Capaciteit wordt vergroot

De capaciteit wordt nog dit jaar vergroot. “Ik herken het beeld dat er te weinig capaciteit is. We hebben een impuls nodig in kwaliteit en kwantiteit. Dit wordt nu al meegenomen bij de bouw van de nationale politie, maar is regionaal nog maar net begonnen”, stelt politiecommissaris Inge Philips namens Team High Tech Crime. Zij liet weten dat volgend jaar 15 procent van de landelijke recherche capaciteit zal worden besteed aan cybercrime en digitale opsporing.

De werving daarvoor is volgens de commissaris in volle gang. Philips: “De werving loopt uitstekend. Maar we doen dit niet alleen. Specifieke expertise huren we in, en daar is geen gebrek aan. Er is veel belangstelling voor functies bij de High Tech Crime Unit.” Volgens Philips is de capaciteit van het OM inmiddels wel op orde om de zaken van cybercrime op te pakken.

‘Banken melden DDoS-aanvallen te laat’

De politie had in het rondetafelgesprek terloops kritiek op de banksector. Die melden informatie over DDoS-aanvallen niet altijd op tijd bij de politie, wat de opsporing verhindert. Volgens de politie zouden DDoS-aanvallen binnen 3 weken moeten gemeld worden.

webwereld

Published On: 31-05-13|Categories: nieuws|

Deel dit bericht