Geen kronkelige teksten meer ontcijferen of plaatjes sorteren. Google brengt de Captcha terug tot één klik, want het concern weet al wie mens is en wie robot.

Google heeft de captcha overbodig gemaakt. Ten minste, de klassieke captcha. Door slimme algoritmes en het koppelen van netwerkgegevens met klikgedrag is de Captcha, voluit "Completely Automated Public Turing test to tell Computers and Humans Apart", weer een generatie verder.

Geen verwrongen teksten meer herhalen, geen puzzels of plaatjes duiden, maar slechts één klik is voldoende. Want Google weet al bijna zeker het onderscheid tussen mens en bot weet op het moment dat de pagina met de captcha wordt bezocht.

Google sleutelt al jaren aan het systeem. Hoe het precies werkt, is het geheim van de smid, maar daarvoor heeft Google zijn algoritmes en uitgebreide netwerkvoelsprieten. In elk geval zijn IP-adres en het bewegen van en klikken op de muis belangrijke factoren om vast te stellen dat er een mens of een robot langskomt, meldt Wired. Vermoedt Google een robot, dan volgt alsnog een meer klassieke test.

Niet mobiel

Tot nog toe werkt de éénklikcaptcha alleen voor desktopbezoekers. Sitebezoekers met een mobiel of tablet krijgen nog wel plaatjes om te matchen voor de kiezen.

webwereld

Published On: 04-12-14|Categories: nieuws|

Deel dit bericht