Cisco heeft drie nieuwe dualband-wifi-routers aangekondigd. Het topmodel maakt doorvoersnelheden tot 450Mbps mogelijk op de 2,4- en 5GHz-banden. Verder kan de functionaliteit van de routers vergroot worden via de dienst Cisco Cloud Connect.

Het topmodel in de Linksys EA-serie is de EA4500. De router biedt zowel op de 2,4- als de 5GHz-frequenties brutodoorvoersnelheden tot 450Mbps volgens de 802.11n-standaard. Daarvoor is de router voorzien van drie intern geplaatste mimo-antennes. De usb-aansluiting kan onder andere gebruikt worden voor het aansluiten van een printer of harde schijf. Verder heeft de EA4500 vier gigabit-ethernetaansluitingen. De firmware is geschikt voor ipv6 en biedt ondersteuning voor het dlna-protocol, ouderlijk toezicht en gasttoegang door gescheiden ssid's aan te bieden.

De Linksys EA3500 biedt maximaal 300Mbps via 802.11n-wifi, maar is ook een dualband-router en heeft een usb-aansluiting. Dlna-functionaliteit is echter niet aanwezig. Het eenvoudigste model in de EA-serie is de EA2700, waarbij ook de usb-aansluiting is weggelaten.

De drie nieuwe wifi-routers krijgen vanaf juni toegang tot de Cisco Connect Cloud-dienst. Daarmee kan de functionaliteit van de drie routers vergroot worden, maar veel details wil het bedrijf voorafgaand aan de introductie nog niet geven. Wel is duidelijk dat de dienst het aansluiten van diverse consumentenapparaten met een wifi-aansluiting moet vereenvoudigen. Ook gaat Cisco samen met andere bedrijven applicaties aanbieden die op de router of de cloudservers van Cisco gedraaid kunnen worden. Tot nu toe is alleen de naam van Whirlpool bekendgemaakt als deelnemer aan het Cisco Connect Cloud-platform.

Cisco meldt dat de drie nieuwe Linksys-routers in de eerste weken van mei in de winkels zullen liggen. De EA4500 krijgt een adviesprijs van 179 euro, terwijl de EA3500 en EA2700 respectievelijk 139 en 99 euro gaan kosten.

Tweakers

Published On: 05-04-12|Categories: nieuws|

Deel dit bericht