Nederlanders kunnen nog veel energie besparen als het aankomt op computergebruik. Een zware downloader kan de energierekening zelfs met 110 euro per jaar zien afnemen.

Dat blijkt uit een rondgang door NU.nl langs energieleveranciers Nuon en Eneco en voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal.

Maandag werd bekendgemaakt dat bijna 40 procent van de Nederlanders de computer niet afsluit na het gebruik. Spamfighter ondervroeg ruim twaalfduizend Nederlanders om tot deze conclusie te komen.

Energieverbruik

Bijna 40 procent van alle respondenten die hun computer na gebruik niet uit zet doet dit omdat het te lang duurt om het apparaat weer aan te zetten. 32 procent sluit de pc niet af omdat de monitor na verloop van tijd automatisch uitschakelt.

Spamfighter wijst erop dat de computer wel blijft doordraaien en dat er dus nog steeds energie verbruikt wordt. “Hoewel we ons steeds meer bewust zijn van ons energieverbruik – we zetten de televisie niet op stand-by en doen lampen uit in ruimten waar we niet zijn – blijkt er voor de computergebruiker nog veel besparing mogelijk te zijn”, aldus het bedrijf.

40 procent besparen

Voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal ziet naast het niet uitzetten van de computer nog andere gebieden waar winst op behaald kan worden. Zo zouden veel mensen hun computer niet vaak genoeg op de slaapstand zetten en te lang laten aanstaan na het voltooien van een download.

De organisatie laat aan NU.nl weten dat er met de slaapstand op de computer gemiddeld 40 procent bespaard kan worden op de energierekening. Zware downloaders kunnen met het juiste gebruik zelfs 110 euro per jaar besparen.

“Veel mensen die een zwaar bestand zoals een film, serie of spel gaan downloaden, doen dit ’s avonds en ’s nachts. Ze zetten de download aan als ze naar bed gaan en dat betekent dat de computer de hele nacht blijft draaien”, aldus een woordvoerster van Milieu Centraal.

“Er zijn echter eenvoudige programma’s die ervoor zorgen dat je computer zich automatisch uitschakelt, wanneer de download voltooid is.” Ook kunnen mensen volgens Milieu Centraal beter een laptop dan een desktop gebruiken.

Nuon en Eneco

Energieleverancier Nuon geeft aan al jaren ook de computergebruiker aan te spreken op energieverspilling. “Een aantal jaar geleden hebben we onderzoek gedaan naar het energieverbruik in kinderkamers, waar tegenwoordig ook vaak een computer staat. Toen hebben we in onze bespaartips ook het uitzetten van de computer opgenomen”, aldus een woordvoerder.

Bij Eneco is er volgens een woordvoerder geen specifieke campagne voor computergebruikers. Wel wijst Eneco er op de website op apparaten zoals computers niet op stand-by te laten staan. Ook adviseert de leverancier, net als Nuon, een stekkerblok met schakelaar te gebruiken zodat er geen ‘sluipverbruik’ kan optreden.

NU.nl/Colin van Hoek

Published On: 11-10-10|Categories: nieuws|

Deel dit bericht