Een speciaal team van de nationale recherche heeft maandag een crimineel computernetwerk platgelegd.

Het gaat om Bredolab, een zogenoemd botnet waarmee sinds juli 2009 wereldwijd zeker dertig miljoen computerinfecties zijn veroorzaakt. Om de virusverspreider stil te leggen zijn 143 met het virus besmette computerservers afgesloten van het internet. Dat maakte het Openbaar Ministerie maandag bekend op zijn website.

Bredolab is een zogenoemd Trojaans paard, een virus dat zich stiekem op computers nestelt en de deur openzet voor het downloaden van nog meer schadelijke software. Cybercriminelen gebruiken Bredolab om onder meer financiële gegevens en wachtwoorden te stelen. Ook kunnen ze meekijken naar de computeractiviteiten van de gebruiker door diens toetsaanslagen te registreren.

Leaseweb‚Ä®
De computerservers die zijn afgesloten waren gehuurd in Nederland via Leaseweb, de grootste hostingprovider van het land. Leaseweb verleende volledige medewerking aan het onderzoek. De politie heeft nog geen arrestaties verricht. De mensen achter Bredolab moeten in Oost-Europa worden gezocht, aldus een woordvoerder van justitie. Het team High Tech Crime van de nationale recherche ontdekte afgelopen zomer dat in een maand tijd drie miljoen computers werden geïnfecteerd met Bredolab. Eind vorig jaar waren dagelijks ongeveer 3,6 miljard e-mailberichten met schadelijke software van Bredolab in omloop.

Gebruikers
Alle gebruikers van geïnfecteerde computers wereldwijd krijgen de komende tijd bericht over de virusbesmetting en hoe die verwijderd kan worden. Op de website waarschuwingsdienst.nl staat ook hoe Bredolab kan worden herkend en wat er aan te doen is. Bredolab is ontmanteld in samenwerking met Leaseweb, het Nederlands Forensisch Instituut (NFI), het internetsecuritybedrijf Fox IT en Govcert.nl, het computer emergency response team van de Nederlandse overheid.


nu.nl

Published On: 25-10-10|Categories: nieuws|

Deel dit bericht