In de afgelopen weken heeft het Nederlandse Ministerie van Defensie samen met onder meer TNO voor de kust van Callantsoog proeven gedaan met een nieuw ad hoc-netwerk, waarvan de opzet vergelijkbaar is met die van het internet.

Tijdens de proef werkte Defensie ook samen met de strijdkrachten van een aantal andere landen, zo is te lezen in een tijdschrift voor medewerkers van het ministerie. De proeven moeten uitwijzen of de technologie,Racun genaamd, kan functioneren als een onderzees communicatienetwerk, waarmee bijvoorbeeld op afstand robots kunnen worden verstuurd. Of de proeven met succes zijn voltooid, is op dit moment nog niet duidelijk; woordvoerder Jørgen Geers van het Ministerie van Defensie kan daar nog geen informatie over geven.

De opzet van het netwerk doet denken aan die van het internet. Het netwerk is decentraal ingericht en nodes kunnen zonder problemen uitvallen; in dat geval komt de data via het een andere node alsnog binnen. Tegelijkertijd verschilt het netwerk ook van het internet; het maakt namelijk geen gebruik van het internetprotocol, maar kent een eigen reeks protocollen.

Binnen het netwerk worden gegevens verstuurd via akoestische signalen. Lastig daarbij is dat zaken als golven, temperatuurverschillen en de samenstelling van het water de verplaatsing van het geluid kunnen beïnvloeden. Op dit moment zijn nog geen hoge snelheden nodig. "Je moet qua snelheid denken aan de begintijd van het internet", aldus Geers. In het begin zal het netwerk dan ook vooral van pas komen voor besturingsopdrachten en het doorgeven van statussen. Wanneer het netwerk operationeel moet zijn, is nog niet bekend.

Tweakers.net

Published On: 03-05-13|Categories: nieuws|

Deel dit bericht