DigiD, waarmee burgers diverse zaken zoals belastingen en aanvragen bij gemeenten kunnen regelen, is sinds dinsdagavond slecht bereikbaar door een cyberaanval.

Door de zogeheten DDoS-aanval zijn de servers van DigiD overbelast en is de site niet meer te bereiken. Ook inloggen bij gemeenten, de belastingdienst en Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) is voor veel mensen niet mogelijk.Dat bevestigt Frank Wassenaar, woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken, tegenover NU.nl.

De aanval begon dinsdagavond, maar is woensdagochtend rond 10.00 uur nog niet afgeslagen. Bij een DDoS-aanval worden servers bestookt met overmatig veel verkeer waardoor ze overbelast raken en diensten op de servers offline gaan.

De afgelopen weken waren onder meer ING, ABN Amro, Ideal en De Telegraaf al slachtoffer van dergelijke aanvallen. Wassenaar stelt dat het de eerste keer is dat DigiD in dergelijke mate wordt aangevallen.

De woordvoerder benadrukt dat DigiD niet gehackt is en er geen persoonlijke gegevens zijn buitgemaakt. "Het is nog onbekend wie er achter de aanval zitten. Het Nationaal Cyber Security Centrum is op de hoogte en levert ondersteuning en expertise."

nu.nl

Published On: 24-04-13|Categories: nieuws|

Deel dit bericht