Het bedrijf Diginotar is dinsdag failliet verklaard. Dat heeft het moederbedrijf Vasco Data Security bekendgemaakt.

Diginotar kwam recentelijk in opspraak, toen bleek dat de veiligheidscertificaten die het uitgaf voor websites, niet waterdicht waren. De rechtbank in Haarlem verklaarde het bedrijf dinsdag failliet.

Na een hack konden namelijk valse certificaten worden uitgegeven waardoor de afzender van websites niet meer gegarandeerd werd. Het kon dus zo zijn dat een website van een vertrouwd bedrijf afkomstig leek en dus als veilig aangemerkt werd door de browser, terwijl tegelijkertijd het verkeer op de site afgetapt kon worden.


Geen vertrouwen

Ook Nederlandse overheidsites als DigiD maakte gebruik van certificaten van Diginotar. In Iran is vrij zeker sprake van het aftappen van internetverkeer bij onder meer Gmail en netwerken van universiteiten. In Nederland doet het OM nog onderzoek.

Toezichthouder OPTA bepaalde vorige week dat het bedrijf uitgegeven certificaten moest intrekken en dat het ook geen nieuwe mocht uitgeven. Eerder zegde minister Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken) het vertrouwen in het bedrijf op.


Samenwerken

Het Amerikaanse moederbedrijf Vasco Data Security belooft in een verklaring te zullen samenwerken met de curator en er alles aan te zullen doen om de zaak voor werknemers en klanten zo goed mogelijk af te wikkelen.

Vasco belooft bovendien te zullen samenwerken met de Nederlandse autoriteiten in het onderzoek naar de personen die verantwoordelijk zijn voor het veiligheidslek.

Volgens het bedrijf heeft het faillissement geen grote gevolgen voor de kernactiviteiten van Vasco. Het moederbedrijf van Diginotar houdt zich vooral bezig met het beveiligen van transacties op internet. Hoeveel schade is ontstaan door Diginotar is nog niet duidelijk.


Overstappen

De overheid blijft ook na het faillissement betrokken bij het beheer van de beveiligingscertificaten die het bedrijf heeft uitgegeven. De bemoeienis is nodig omdat nog niet alle overheden die de certificaten gebruikten zijn overgestapt naar andere bedrijven.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft dinsdag laten weten hierover afspraken te hebben gemaakt met de curator van Diginotar. Curator Rocco Mulder liet dinsdag weten dat de systemen van Diginotar voorlopig in bedrijf blijven.

Ook de website en de telefonische helpdesk blijven voorlopig gewoon bereikbaar. Geprobeerd wordt de certificaten te verhuizen naar een andere leverancier. Bij Diginotar in Beverwijk werken zo'n 50 mensen.

www.nu.nl

Published On: 20-09-11|Categories: nieuws|

Deel dit bericht