Er komt een landelijke, digitale bibliotheek, waar alle leden van openbare bibliotheken toegang toe hebben. Iedereen die lid is van de plaatselijke bibliotheek kan vanaf eind volgend jaar elektronische boeken lenen uit de digitale collecties van bijna alle bibliotheken.

Staatssecretaris Halbe Zijlstra (Cultuur) heeft dat woensdag aan de Tweede Kamer gemeld. Hij ziet dat als efficiënter en goedkoper dan dat elke bibliotheek zijn eigen digitale collectie heeft. Naar verwachting neemt het gebruik van e-books de komende jaren flink toe.

De directeur van de landelijke vereniging van Openbare Bibliotheken Ap de Vries uitte vanochtend in het Radio 1 journaal kritiek op de financiering van het plan. De staatssecretaris legt dit plan op zonder overleg met de bibliotheken en bekostigt het uit hun huidige budget . De Vries wil graag meewerken aan de totstandkoming van een leensysteem voor e-books maar dat mag niet ten koste gaan van de uitleen van papieren uitgaven.

Lokale uitleen bepleit
Ook pleit hij voor een systeem dat alleen via de lokale bibliotheek toegang geeft tot het landelijk e-bookuitleensysteem om de maatschappelijke functie van de bibliotheken niet uit te hollen. De Vries zegt van diverse burgemeesters te horen dat de bibliotheek de belangrijkste ontmoetingsplek in hun gemeente is voor het uitwisselen van ideeën. Lenen van e-books zou dan wel via de website van de lokale bibliotheek kunnen.

Automatiseringgids

Published On: 08-12-11|Categories: nieuws|

Deel dit bericht