Ruim de helft van de mensen is "ontzet" als ze geen gebruik kunnen maken van internet. Vier op de tien voelt zich "eenzaam" als ze niet in staat zijn om online te gaan. Veel mensen beschouwen het als een "ware nachtmerrie" om een dag niet te kunnen surfen.

Dat zijn de belangrijkste bevindingen uit een onderzoek dat is uitgevoerd door Intersperience. Het onderzoeksbureau voerde een enquête uit onder 1000 Britse mensen in de leeftijd tussen 18 en 65 jaar. Intersperience onderzocht onze houding ten aanzien van technologische hoogstandjes zoals internet, televisie, radio en mobiele telefoon.

Het onderzoek laat zien hoe afhankelijk we zijn geworden van internet en andere vormen van technologie. 53 procent van de geënquêteerden geeft aan dat ze "ontzet" is als ze geen internetverbinding hebben, al is het maar voor korte tijd. Eén dag afgesloten zijn van de buitenwereld beschouwen zij als "onvoorstelbaar". "Het is net alsof mijn hand eraf gehakt is" of "het is mijn grootste nachtmerrie", zo omschreven sommige respondenten het experiment.

Maar liefst 40 procent van de respondenten zegt zich "eenzaam" te voelen als ze een tijd niet kunnen surfen op het internet, vooral degenen waarbij online communicatie een belangrijk onderdeel vormt van hun sociale interactie. Jongeren hebben meer moeite om zich van internet en andere communicatiemiddelen af te sluiten dan ouderen. Bijna een kwart (23 procent) van de respondenten zei zich "vrij" te voelen als ze voor het vooruitzicht werden gesteld een tijdje zonder internet te moeten doorbrengen.

Paul Hudson, onderzoeker bij Intersperience, concludeert dat "online en digitale technologie onze levens steeds meer doordringt". "Het beïnvloedt de manier waarop we communiceren, onze vriendschappen, ons gezinsleven, ons werk, onze consumptiewijze en de manier waarop wij wij met organisaties omgaan."

Uit onderzoek van Brocade bleek al eerder dat we eigenlijk geen moment zonder internet kunnen. Zelfs als we op vakantie gaan willen we altijd en overal toegang tot internet hebben. Daarom neemt maar liefst 95 procent van de vakantiegangers tenminste één apparaat mee waarmee ze kunnen surfen op het internet. Als hotels, restaurants en strandtenten snijden zich in hun eigen vingers als ze deze dienst niet leveren.

De Hogeschool Utrecht en ARA.Advertentie namen dezelfde bevindingen waar in een onderzoek dat ze begin juli uitvoerden. Zestien proefpersonen mochten een week lang geen internet, e-mail en mobiele telefoon gebruiken. Uit het onderzoek bleek dat de proefpersonen overmand werden door "een gevoel van eenzaamheid, sociaal isolement en ontreddering", aldus de onderzoekers.
http://www.techzine.nl/nieuws/26802/een-dag-zonder-internet-is-een-nachtmerrie.html

Published On: 28-07-11|Categories: nieuws|

Deel dit bericht